Astazi, 7 aprilie, de la ora 11:00, la hotelul Athenee Palace Hilton – sala „G. Enescu”, s-a desfăşurat conferinţa de presa a Festivalului Internaţional EUROPAfest 2010.

Alături de d-l Luigi Gageos, director EUROPAfest, au fost următorii invitaţi:

– Alteţa sa regală principele Radu

– D-na Doina Şerban – Reprezentanţa Comisiei Europene în România

– D-l Dan Mocănescu – preşedinte – director general Sahia Film

– D-na Bara Hajnal – Centrul Cultural Ungar

Între 7 şi 13 mai EUROPAfest te pune în contact cu valorile muzicale aleuropafest_2010e unei lumi întregi. Peste 250 de muzicieni din 36 de ţări invadează Bucureştiul cu reprezentaţii live de jazz, blues, pop şi clasic aflate sub semnul autenticului: concerte, concursuri, workshopuri, jam sessions şi multe alte evenimente aşteaptă să fie descoperite de un public divers.

EUROPAfest debuta în urmă cu 17 ani ca o iniţiativă îndrăzneaţă depăşind convenţionalul şi deschizând apetitul pentru muzica bună şi un mod liber şi relaxat de a gândi. Astăzi, considerat brand de ţară, EUROPAfest este singurul festival din Europa ce reunește 4 genuri muzicale.

Desfăşurat sub înaltul patronaj al Alteţelor lor regale principesa Margareta şi principele Radu, încă din 2005, EUROPAfest oferă, ca în fiecare an, o agendă bogată, în care muzica bună devine principalul mod de comunicare între artişti şi public. Sub sloganul „Festivalul oferă! Tu alegi!” registrele vor oscila între senzualitatea bluesului, dinamismul popului, neconvenţionalismul jazzului şi virtuozitatea clasicului.

EUROPAfest promite o atmosferă vie, zilele festivalului sunt ca nişte uşi deschise către aerul oraşelor occidentale. De la un concert din festival pleci cu senzaţia că ai gustat un pic din micile plăceri cosmopolite: zâmbete, muzică de calitate şi spontană, o lejeritate şi o seninătate în exprimare pe care o vei remarca atât la muzicieni, cât şi la public.

Bucuria de a te conecta la o lume nouă doar ascultând un muzician din altă ţară, senzaţiile inedite, necunoscutul pus pe note sunt electrizante. Când pleci de la un concert EUROPAfest cu siguranţă te simţi mai „european” pentru că, brusc, te simţi conectat la cultura unei întregi lumi; e o experienţă care îţi dă o poftă şi un entuziasm enorm să descoperi lumea mare, aceea care o îmbrăţişează pe a ta. La festival, oamenii fini, indiferent de vârstă sau ocupaţie, se recunosc doar din priviri şi asta e reconfortant, căci vei şti că şi cei din jurul tău vor aprecia, ca tine, tot ce-i mai bun şi mai frumos în muzică.

Festivalul este o gură de aer proaspăt în contextul destul de plat pe care îl oferă piaţa de evenimente culturale din Bucureşti, unde publicul primeşte de obicei doar ceea ce se vinde. Punând accentul pe calitate şi mai puţin pe comercial, jmEvents, organizatorul festivalului, încurajează apropierea tinerilor de muzica bună oferind intrarea liberă studenţilor şi elevilor, în limita locurilor disponibile.

EUROPAfest se va desfǎşura în diferite locuri pentru a facilita accesul publicului larg, în funcţie de preferinţe, dar şi pentru a da posibilitatea evenimentelor paralele. Biletele vor fi disponibile începând cu 12 aprilie în reţeaua magazinelor Diverta şi online la adresele: www.bilete.ro, www.ticketfan.ro şi www.myticket.ro

EUROPAfest 2010 este un proiect realizat cu suportul programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.

Evenimentele EUROPAfest 2010

Concertul de deschidere – Ziua Europei

Deschiderea festivalului va fi în 7 mai printr-un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Săptămâna de muzică bună începe cu armonie, fast, exuberanţă, freamătul sălii pline, atmosferă electrizantă şi aplauze la scenă deschisă. Seara promite momente de jazz, blues, pop şi muzică clasică susţinute de numele de afiş ale evenimentului, interpretări inedite şi originale, invitaţi speciali, proiecţii şi prezentări spectaculoase.

Concerte – jazz, blues, pop

În serile următoare jmEvents.ro propune concerte de jazz, blues şi pop susţinute de trupe consacrate din: Austria, Germania, Italia, Marea Britanie, Armenia, Estonia, Slovacia şi Ungaria.

Caffe Festival

Printre cele mai faimoase şi iubite părţi ale festivalului se numără şi Caffe Festival – concerte în spaţii neconvenţionale – care se va desfăşura la Hard Rock Cafe între 7 şi 12 mai.

Prezenţe muzicale deja consacrate, dar şi din noua generaţie, vor susţine concerte de jazz, blues & pop şi jam sessions în mijlocul publicului.

Bucharest International Jazz Competition

Bucharest International Jazz Competition este o manifestare singulară în peisajul jazzului profesionist din România, dar şi din SE Europei, aflată la cea de a IV-a ediţie. Competiţia este secondată de organizarea de jam sessions şi workshopuri sub îndrumarea unor specialişti internaţionali. 15 trupe cu muzicieni din 21 de ţări vor reprezenta noua generaţie a jazzului mondial în 7 zile de muzică intensă, 100% jazz and more.

Jeunesses International Music Competition – pian

Al doilea concurs sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, competiţie binecunoscută în domeniul muzicii clasice atât în ţară, cât şi la nivel internaţional. Evenimentul oferă artiştilor vizibilitate şi suport într-un moment în care a alege muzica clasică reprezintă o provocare. În 2010 concursul va aduce împreună 71 de pianişti din 23 de ţări, care vor evolua în faţa unui juriu internaţional. Atât cei deja îndrăgostiţi de muzica clasică, cât şi cei care decid să o descopere prin EUROPAfest, îi pot cunoaşte pe viitorii mari clasici internaţionali.

Gala EUROPAfest

Festivalul se încheie pe 13 mai cu un eveniment de ţinută, Gala EUROPAfest, o seară când aveţi ocazia să regăsiţi cele mai apreciate acorduri şi cele mai impresionante prezenţe. Cu aceastǎ ocazie va fi decernată Diploma de excelenţǎ pentru susţinerea culturii, acordată de către Casa Regală.

Bogdana Horaţiu,
director programe, jmEvents.ro