În cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la următorul summit UE – Canada, ce va fi în 15 mai, la Bruxelles, Catherine Ashton, înaltul reprezentant pentru politică externă, vicepreşedinte al Comisiei, a declarat: „Dorim libera circulaţie fără vize către Canada pentru toţi cetăţenii UE cât mai curând posibil”.
Următorii deputaţi europeni români au avut intervenţii în cadrul dezbaterii parlamentare referitoare la agenda viitorului summit UE – Canada. Redăm intervenţiile acestora cu privire la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români, bulgari şi cehi.
Ioan Enciu (S&D)
„Asigurarea reciprocităţii în relaţiile bilaterale reprezintă un principiu de bază al Uniunii Europene şi am speranţa că, în viitorul apropiat, Canada va ridica vizele impuse naţionalilor români, cehi şi bulgari, asigurând astfel un tratament egal şi echitabil fata de toţi cetăţenii Uniunii Europene.
Ţinând cont de faptul că avizul Parlamentului European este necesar în vederea încheierii oricărui tratat internaţional, acesta trebuie implicat şi consultat încă din faza iniţială privind orice proiect. Solicit pe această cale Comisiei să asigure o comunicare eficientă cu PE în vederea obţinerii unor rezultate sustenabile”.
Cristian Dan Preda (PPE)
„Aş vrea să reamintesc că declaraţia precedentului summit UE – Canada de la Praga, din luna mai 2009, a reiterat obiectivul comun al partenerilor, «de a aprofunda circulaţia liberă şi în deplină securitate a persoanelor între UE şi Canada, în scopul de a extinde cât de repede posibil călătoriile fără vize în Canada pentru toţi cetăţenii europeni».
Un an mai târziu, trebuie remarcat că suntem încă departe de acest obiectiv. În momentul actual cetăţenii României şi Bulgariei sunt încă supuşi obligativităţii vizelor, iar pentru cei ai Cehiei vizele au fost reintroduse. Există aici şi o problemă de coerenţă, pentru că pe de altă parte, Canada a suprimat vizele pentru Croaţia, ţară ce nu este decât candidată la aderarea la Uniunea europeană.
Summitul din luna mai ar trebui să aducă un progres decisiv pe tema eliminării vizelor pentru cetăţenii statele membre ale Uniunii. Discriminările actuale sunt profund injuste pentru cetăţenii României, stat membru al UE ce a făcut progrese substanţiale pentru ridicarea obligativităţii vizelor pentru Canada.”
Marian-Jean Marinescu (PPE)
„În acest moment, 39 de milioane de cetăţeni europeni, din România, Cehia şi Bulgaria, nu pot călători în Canada fără viză. Mai mult de jumătate dintre aceştia, 22 de milioane, sunt români.
Menţinerea regimului de vize de către Canada pentru o parte dintre europeni este o situaţie ce nu poate fi acceptată deoarece creează două categorii de cetăţeni europeni. Libera circulaţie a cetăţenilor europeni trebuie tratată unitar şi comun. Problema vizelor se referă la relaţia UE – Canada şi nu la relaţii bilaterale între Canada şi respectivele state. Preşedintele Barosso, contrar refuzului părţii canadiene de a trata la pachet subiectul, a insistat la ultimele summituri pentru rezolvarea dosarului. Această abordare trebuie continuată.
În ceea ce priveşte România, rata de refuz a vizelor solicitate de cetăţenii români a scăzut din 2004 în 2008 de la 16% la 5%. Circa 200.000 de români trăiesc în Canada, marea majoritate fiind ajunşi acolo prin programe de emigrare oficiale ale statului canadian. Este unul dintre motivele existenţei unui număr mare de cereri de viză.
Nu înţeleg de ce Canada are abordări diferite: în 2009 s-au eliminat vizele pentru un stat european nemembru al UE, pentru existenţa în Canada a unui număr mare de cetăţeni proveniţi din acel stat. Consider că Republica Cehă trebuie să beneficieze din nou de eliminarea vizelor, iar motivul invocat pentru reintroducerea lor nu trebuie să devină un criteriu pentru celelalte state.
Subiectul vizelor este pe agenda summitului UE – Canada, introdus de către Parlamentul European. Poziţia UE din octombrie 2009 trebuie menţinută: aplicarea clauzei de solidaritate dacă nu se rezolvă problema până la sfârşitul anului 2010”.
Ioana Bobeş,
Seviciul de presă al Parlamentului European