Expoziţie cu program cadru 9 – 30 aprilie 2010
Vernisaj: vineri, 9 aprilie 2010, ora 13:30
Galeria de artă contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal
str. Tribunei nr. 6, Sibiu

centrul-cultural-german-sibiu Centrul Cultural German Sibiu organizează în colaborare cu Institut für Auslandsbeziehungen (ifa) expoziţia temporară Lucian Bernhard – Publicitate şi design la începutul secolului 20. În perioada martie – iulie 2010 expoziţia poate fi vizitată în patru oraşe din România. Beneficiind de susţinerea centrelor culturale germane din ţară, expoziţia, unică în România până în momentul de faţă, va prezenta publicului 48 de afişe precum şi 34 de simboluri publicitare folosite de Lucian Bernhard, unul dintre cei mai mari graficieni şi designeri de publicitate germani de la începutul secolului 20. În plus, va fi expusă o impresionantă colecţie de afişe realizate pe email, litografii originale prezentate în suplimente ale ziarelor epocii, materiale tipărite în serie, ambalaje, etichete, obiecte folosite în construirea reclamelor, grafică oficială, probe de tipar, design de carte, design de ziar şi anunțuri publicitare.

În perioada 9 – 30 aprilie 2010, Centrul Cultural German Sibiu invită publicul în Galeria de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal pentru a vizita expoziţia temporară Lucian Bernhard – Publicitate şi design la începutul secolului 20. Curatorul german Hubert Riedel va prezenta expoziţia. De asemenea, în perioada 10 – 15 aprilie 2010 doritorii sunt invitaţi în spaţiile Galeriei de artă contemporană pentru a lua parte la programul cadru.

Program cadru
Prelegere şi Workshop susţinute de Hubert Riedel
Sâmbătă, 10 aprilie 2010, între orele 11:00-17:00
După o scurtă iniţiere în opera lui Lucian Bernhard, Hubert Riedel va susţine un workshop în cadrul expoziţiei Lucian Bernhard – Publicitate şi design la începutul secolului 20. Acesta se adresează mai ales specialiştilor în grafică şi design, elevi, studenţi şi cadre didactice.

În cadrul workshopului curatorul şi participanţii vor vorbi despre lucrările lui Lucian Bernhard, după care Hubert Riedel le va prezenta impactul afişelor în contextul istoric. La final va fi lansată o discuţie, iar curatorul va răspunde la întrebările publicului.

Cea de-a doua parte a workshop-ului este dedicată abordărilor practice. La începutul secolului trecut Bernhard a inventat un stil care a primit numele de „Sachplakat” (afiş de obiect). Cu totul diferit faţă de ce se făcuse înainte, Bernhard a înfăţişat obiectul într-o formă mult mai simplă, dar uşor de reţinut, adăugând puțin text (de multe ori, doar numele firmei, care astfel a devenit „marcă”). Acest stil este folosit şi astăzi în designul publicitar. Cu timpul, fotografia obiectului a început să înlocuiască însă desenul. De asemenea, Lucian Bernhard este cunoscut ca realizator a mai multor seturi de litere (fonturi), precum Bernhard Antiqua şi Berlin Sans. Temele şi motivele prezentate în expoziţie vor fi reproduse cu tehnicile de atunci şi raportate la realitatea de astăzi. Clădiri importante şi obiective turistice ale oraşului Sibiu vor fi reprezentate în formă simplă, cu ajutorul fotografiilor.

Participanţii sunt rugaţi să aducă fotografii sau imagini cu obiective turistice ale oraşului Sibiu, care pot fi luate din ziare, reviste, cărţi sau din Internet (numărul participanţilor este limitat).

Concert Jazz Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love Duo
Joi, 15 aprilie 2010, ora 18:00

Ken Vandermark – saxofon tenor & bariton, clarinet
Paal Nilssen-Love – percuţie

Acest concert îmbină elemente de jazz, rock şi muzică contemporană. Marea tradiţie americană Free Improvisation cu maestrul Sun Ra în prim-plan este pentru Vandermark şi Nilssen-Love la fel de importantă ca aura muzicală a lui Anton Webern, John Cage, Helmut Lachenmann sau a muzicii electronice, care se întâlneşte la graniţa dintre muzica cultă şi muzica de divertisment.

Ken Vandermak, din Chicago, se întâlneşte împreună cu fermecătorul percuţionist norvegian Paal Nilssen-Love într-un spectacol extraordinar de improvizaţie, între zgomot şi frumuseţe pură. Extravagant, aspru, energetic, curios, aventurier, riscant.

Ghidaje în cadrul expoziţiei
De marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00
Curatorii şi criticii de artă Liviana Dan şi Anca Mihuleţ vor organiza prezentări în cadrul expoziţiei, oferind vizitatorilor o incursiune în lumea şi opera lui Lucian Bernhard. Acest program se adresează mai ales claselor de elevi.
Înscrieri la: tel. 0369101783
E-mail: info@brukenthalmuseum.ro
Numărul participanţilor este limitat.

Informaţii suplimentare despre operele şi expoziţia Lucian Bernhard
„Cu intenţia de a deveni actor de film, am venit pe lume în data de 15 martie 18…
Din păcate, cinemaul încă nu era copt. De aceea mă plimbam în gând pe strada Brüdergasse, spre Unter den Linden. Acolo m-a întâlnit celebrul specialist în reclame Ernst Growald, care mi-a oferit imediat 20 de mărci ca să trec din gând la arta afişului.” (Lucian Bernhard)

Economia mondială ar fi azi de neconceput fără reclamă. O reclamă bună garantează succesul unui produs. Un enunţ cât mai scurt şi concentrat, mai mult, o imagine potrivită, impresionantă, un plan vizual clar, simplu, dar solid, cu un plan semantic profund şi plin de conţinut, ca un iceberg – asta e azi reclama. Marfa caută clienţi. Ceea ce se realiza în trecut prin strigătorii din târg, foi volante şi anunţuri publice se realizează în prezent prin campanii publicitare de mare anvergură, spoturi publicitare şi plasare de produse în presa tipărită şi electronică.

Publicitatea realizată prin afişe a început să fie considerată drept artă abia în Germania anilor ‘90. Câtă importanţă i s-a acordat acestui nou instrument de publicitate, arta afişului, la începutul secolului trecut se reflectă şi în această expoziţie a Institut für Auslandsbeziehungen din Germania. Pentru istoria designului german Lucian Bernhard este una dintre cele mai influente figuri. Acesta a marcat începutul secolului XX printr-un stil nou, obiectiv de realizare a afişelor. Au fost necesari ani de cercetări, pe care curatorul Hubert Riedel le-a efectuat pentru acest proiect de expoziţie. Expoziţia astfel rezultată oferă pentru prima dată o perspectivă detaliată asupra vieţii şi operei artistului Lucian Bernhard.
Vă aşteptăm cu drag la expoziţie.

Organizator: Centrul Cultural German Sibiu
Parteneri: O expoziţie a Institut für Auslandsbeziehungen e. V.; Galeria de artă contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal; Interzone Association
Parteneri media: Hermannstädter Zeitung; Radio Târgu-Mureş
Înscrieri şi informatii:
Ioana Dancu, tel.: 0269-21 08 30
E-mail: i.dancu@kulturzentrum-hermannstadt.ro
Link către expoziţie pe pagina de internet a ifa:
http://www.ifa.de/ausstellungen/ausstellungen-im-ausland/design/lucian-bernhard/

Ioana Dancu,
Centrul Cultural German Sibiu