serj-tankian Vestea primită astăzi va schimba traseul călătoriilor din august. Sibiul trebuie vizitat în weekendul 13 – 15 pentru că ARTmania Festival 2010 prezintă Serj Tankian în prim-plan pe afiş. Instrumente clasice şi electrice vor răsuna sâmbată în Piaţa Mare din Sibiu în jurul artistului ce a revoluţionat muzica rock.

Unul dintre cei mai nonconformisti idoli ai muzicii rock, solistul trupei System of a Down, porneşte în cariera solo cu albumul „Elect the Dead”. System of a Down s-a oprit din cântat în august 2006, cu 16 milioane de exemplare vândute din cinci albume înregistrate. Serj Tankian a rămas atunci în studioul său din Los Angeles pentru a scrie, înregistra şi produce „Elect the Dead”. Un album ce dovedeşte calităţile de autor şi producător ale unui artist faimos pentru vocea sa, mesajele sale directe şi activismul său dedicat cauzelor umanitare.

„Cât timp am lucrat la «Elect the Dead» am simţit aceeaşi energie ca atunci când am înregistrat albumul de debut System of a Down în 1998, senzaţia aceea de experiment deschis, în ideea că «Wow, eu chiar fac asta acum…» Am trăit, am mâncat şi am creat muzică în fiecare zi.serj-tankian-elect-the-dead Numai gândul că aş putea lucra la o piesă a fost atât de puternic că nu am fost în stare să mă concentrez la altceva”.

Născut în Beirut (Liban), în 1967, din părinţi armeni în vremuri tulburi pe scena politică, Serj Tankian a crescut acolo până în 1975, anul în care a emigrat cu familia în Los Angeles. A absolvit Marketing & Business la California State University şi a avut propria afacere: Propriety Vertical Industry Modular Accounting Software. În acest context a infiinţat System of a Down în 1995 împreună cu trei prieteni din comunitatea armeano-americană.

În 10 ani System of a Down a devenit una dintre cele mai inventive trupe hard rock din generaţia lor. O trupă cu cap, mesaj şi ambiţia de a evolua neîncetat. Contribuţia adusă de Serj Tankian nu s-a limitat la scrierea versurilor instigatoare şi adesea criptice. Artistul şi-a valorificat vocea, influenţată în dezvoltare de muzica tradiţională armeană interpretată chiar de către tatăl său. Tankian cântă într-o cadenţă proprie şi personală: o voce abrazivă, stridentă, un tunet violent pentru un moment şi o secvenţă de adâncă melancolie în următorul.

După ce şi-au atins obiectivele, membrii System of a Down au decis să îşi urmeze propriile drumuri. Tankian şi-a continuat proiectele cu Axis of Justice, organizaţia fondată împreună cu Tom Morello, chitaristul Rage Against the Machine, şi s-a ingrijit de propria casă de discuri, Serjical Strike Records. Şi-a oferit vocea şi cunoştintele avute în arta remixărilor mai multor artişti, de la Tool şi Deftones până la Wu Tang Clan şi Notorious B.I.G. A publicat o carte de poezii: „Cool Garden” (2002), best-seller în categoria poezie. În 2003 a înregistrat un album special împreună cu renumitul instrumentist Arto Tunçboyac—yan sub numele SerArt.

Ar trebui până acum să fie clar că Serj Tankian nu este o simplă vedetă.

ARTmania Festival 2010 prezintă şase concerte importante în Piaţa Mare, în zilele de vineri şi sâmbătă, dar şi evenimente alternative în weekendul 13 – 15 august, unde publicul are acces în baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piaţa Mare. Biletele şi abonamentele sunt disponibile în reţeaua magazinelor: Germanos, Cărtureşti, Diverta, Vodafone şi online, la www.eventim.ro şi www.myticket.ro, adăugând la preţurile de mai jos comisionul de ticketing în valoare de 6%. Până la 30 aprilie biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate la preţul de 70 de RON pe zi şi 110 RON pentru abonamente. În perioada 1 – 31 mai: 80 de RON pe zi şi 140 de RON pentru abonamente. 1 iunie – 12 august: 90 de RON pe zi şi 160 de RON pentru abonamente. 13 – 15 august: 110 RON pe zi şi 180 de RON pentru abonamente.

Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu, prin Primăria şi Casa de cultură a municipiului Sibiu, şi de Consiliul judeţean Sibiu în parteneriat cu lanţul hotelier Continental Hotels.

În ultimii patru ani pe scena festivalului au fost prezente formaţii consacrate: Nightwish, HIM, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride şi Within Temptation. Festivalul prezintă concerte în Piaţa Mare, expoziţii şi alte acţiuni culturale în Cetatea Medievală a Sibiului.

ARTmania Festival 2010