Trei trupe confirmate: the sisters of mercy, Kamelot şi Sireniasirenia2008

Cea de-a treia premieră pentru România vine la ARTmania Festival 2010 pentru a deschide concertele de sâmbătă, 14 august. Sirenia (Norvegia) se definește printr-o infuzie de gothic metal și rock cu influențe clasice perfect împletite cu ramurile întunecatului stil black metal, mai pe scurt, symphonic metal.

Sirenia a fost înființată în 2001 de către Morten Veland când încă mai era membru în Tristania, trupa ce a deschis ediția 2009 a festivalului de la Sibiu. Veland este compozitorul versurilor, muzicii trupei și a identității vizuale.

„At Sixes and Sevens” (2002), albumul de debut Sirenia, păstrează linia „Beyond the Veil”, ultimul album Tristania cu Morten Veland în echipă, dar prezintă o diferență majoră: vocea feminină. Înregistrat cu o nouă solistă, Henriette Bordvik, „An Elixir for Existence” (2004) menține structura muzicală a primului album. „Nine Destinies and a Downfall” (2007) s-a lansat prin renumita casă de discuri Nuclear Blast (Germania) și a afișat trupa într-o ipostază inedită cu instrumentele acordate într-o gamă inferioară și vocea solistei predominantă între vocile masculine. Sirenia a pierdut și a câștigat fani, probabil că a câștigat mai mulți prin stilul apropiat de gothic metal. „The 13th Floor” (2009) este albumul cu numărul patru în discografia formației și primul înregistrat cu cea mai nouă solistă a trupei, Ailyn.

Muzica lor hipnotizează prin tobe și linii de bas puternice aranjate într-o formă dinamică în ritm progresiv. Sunetele joase susținute prin riffuri de chitară generoase sunt completate de orgă, instrumentul ce creează ambianța generală, colorată cu sunetele melodioase de vioară și chitara cu 12 coarde. Stilurile vocale sunt diverse: vocea superbei Ailyn împreună cu vocea foarte masculină a lui Morten Veland întâlnesc coruri, șoapte, „grohul” specific stilului și decupaje din alte înregistrări. Versurile croșetate de Veland dezvoltă teme despre viață și moarte, dragoste și ură. Piesele sunt intense, iar atmosfera muzicii Sirenia variază într-un ritm amețitor.

Trupa a trecut prin mai multe schimbări de componență, dar acum s-a stabilizat într-o formație solidă. În plus, față de chitara și vocea lui Morten Veland, Sirenia se compune din: Ailyn, Jonathan A. Perez la tobe și Michael S. Krumins la altă chitară. Cei patru își dau întâlnire cu fanii sâmbătă, 14 august 2010, ora 19:00, în Piața Mare din Sibiu.

ARTmania Festival 2010 prezintă șase concerte importante în Piața Mare în zilele de vineri și sâmbătă, dar și evenimente alternative în weekendul 13 – 15 august, unde publicul are acces în baza biletelor sau abonamentelor valabile pentru Piața Mare. Biletele și abonamentele sunt disponibile în rețeaua magazinelor Germanos, Cărturești, Diverta, Vodafone și online la www.eventim.ro și www.myticket.ro, adăugând la prețurile de mai jos comisionul de ticketing în valoare de 6%. Până la 30 aprilie biletele și abonamentele pot fi achiziționate la prețul de 70 de RON pe zi și 110 RON pentru abonamente. În perioada 1 – 31 mai: 80 de RON pe zi și 140 de RON pentru abonamente. 1 iunie – 12 august: 90 de RON pe zi și 160 de RON pentru abonamente. 13 – 15 august: 110 RON pe zi și 180 de RON pentru abonamente.

Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria şi Casa de cultură a municipiului Sibiu și de Consiliul județean Sibiu în parteneriat cu lanțul hotelier Continental Hotels.

În ultimii patru ani pe scena festivalului au fost prezente formații consacrate: Nightwish, HIM, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride sau Within Temptation.

Festivalul prezintă concerte în Piața Mare, expoziții și alte acțiuni culturale în cetatea medievală a Sibiului.

 ARTmania Festival