Declaraţia lui Adrian Severin (vicepreşedinte S&D şi PES) legată de decizia CCR în dosarul ANI
În legătură cu decizia Curţii Constituţionale a României în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, Adrian Severin a făcut vineri următoarea declaraţie, în calitate de vicepreşedinte al social-democraţilor din Parlamentului European (S&D) şi de vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES):
"● Uniunea Europeană a cerut în mod constant României să asigure independenţa justiţiei şi să respecte hotărârile instanţelor judecătoreşti. E aşadar în concordanţă cu cerinţele Uniunii respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale a României.
● Agenţia Naţională de Integritate reprezintă un angajament luat de România faţă de Uniunea Europeană. Este însă de remarcat că UE nu a cerut niciodată României ca ANI să se construiască în afara cadrului constituţional, cu atât mai mult cu cât Constituţia României este una la standarde europene, fiind realizată şi în urma consultărilor cu UE, Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.
● Soluţia în acest caz este o lege a Agenţiei Naţionale de Integritate care să ofere ANI acele atribuţii care sunt în conformitate cu Constituţia României. ANI trebuie practic legal integrată în sistemul instituţional românesc, cu respectarea legii fundamentale, şi anume Constituţia ţării. O asemenea operaţiune rămâne în sarcina specialiştilor din domeniu – şi nu a oamenilor politici – după publicarea şi analiza motivării deciziei CCR.
● În acest context este util de amintit că fiecare sistem constituţional se construieşte ca un ansamblu coerent, fiind dificilă integrarea ulterioară a unor noi instituţii. ANI, de altfel, este o instituţie necunoscută în alte state ale Uniunii Europene, unde lupta împotriva corupţiei este mult mai eficientă ca în România. Poate că acest lucru indică faptul că rezolvarea problemei ţine de întărirea instituţiilor clasice – cunoscute în toate statele UE – şi nu de crearea de noi instituţii care să compenseze slăbiciunea celor deja însărcinate cu respectarea statului de drept.
● Solicit instituţiilor europene să se abţină de la tentaţia de a cere fie revizuirea fie ignorarea deciziei CCR întrucât aceasta ar însemna tocmai o imixtiune în actul de justiţie şi o încălcare a principiilor statului de drept."
Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European