Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, l-a primit joi, 22 aprilie a.c., pe ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti, Excelenţa sa Zoran Popovic.

În cadrul întâlnirii a fost analizat stadiul relaţiilor bilaterale, senatorul român reiterând susţinerea statului nostru pentru Republica Serbia în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Ambasadorul sârb a prezentat textul Declaraţiei adoptate de Parlamentul de la Belgrad, de condamnare a masacrului comis în 1995 asupra musulmanilor la Srebreniţa.

Titus Corlăţean a salutat decizia politică de la Belgrad, afirmând că ea constituie un gest curajos şi un important pas înainte pentru reconciliere şi dezvoltarea cooperării regionale în zona Balcanilor, fiind un semnal pozitiv pentru aderarea statului vecin la UE.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a dat asigurări că România va continua să sprijine eforturile de aderare la comunitatea europeană a Republicii Serbia, inclusiv pe relaţia cu partenerii europeni.

Cei doi oficiali au convenit asupra unei posibile întâlniri la nivelul Comisiilor parlamentare pentru politică externă la Bucureşti, în cel de-al doilea semestru al acestui an.

Biroul de presă al Senatului

 

Felicităm şi noi Parlamentul Serbiei pentru Declaraţia de condamnare a masacrului comis în 1995 asupra musulmanilor la Srebreniţa, ţinând cont că la vremea respectivă am fost printre puţinii ziarişti care au susţinut (prin scris şi în discuţii) decizia curajoasă a preşedintelui Emil Constantinescu şi a Guvernului României de atunci, de a sprijini intervenţia NATO împotriva regimului comunisto-naţionalist de la Belgrad, decizie fără de care probabil că nici acum nu eram în NATO.

Florin Silea