Eurodeputata liberală Ramona Mănescu, membră a Comisiei pentru cultură şi educaţie a PE, a pledat în cadrul unei conferinţe, la Rotterdam, pentru acordarea de facilităţi firmelor private cu scopul de a le încuraja să angajeze tineri. Ramona Mănescu a susţinut această măsură în cadrul conferinţei „Răspunsuri liberale la problema şomajului în rândul tinerilor", manifestare organizata de Partidul Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ELDR) cu scopul identificării de soluţii concrete pentru cei care îşi încep cariera în această perioadă de criză economică.

„Când elaborăm politici atât la nivel european, cât şi la nivel naţional trebuie să avem în vedere situaţia actuală a şomajului din rândul tinerilor. De aceea, este extrem de important să acordăm susţinerea necesară mediului privat pentru a asigura crearea de locuri de muncă şi, în acelaşi timp, să oferim facilităţi firmelor private la angajarea tinerilor.”

Statisticile arată ca la nivelul Uniunii Europene una din trei persoane cu vârsta între 15 si 24 de ani rămâne fără un loc de munca. Iar în România situaţia este din ce în ce mai gravă. Potrivit Eurostat, aproape 21% dintre tinerii români nu au un loc de muncă.

În aceste condiţii, Ramona Mănescu a avertizat că este absolut necesară promovarea de iniţiative legislative pentru a rezolva această problemă.

„În prezent, în România, nu există măsuri punctuale promovate de Guvern pentru ameliorarea acestei situaţii. Trebuie să punem bazele unor iniţiative legislative pentru a soluţiona problema şomajului în rândul tinerilor.”

Liberalii europeni au elaborat, în urma dezbaterilor de la Rotterdam, un proiect care cuprinde politici sociale pentru tineret. Concluziile vor fi promovate în statele membre şi în Parlamentul European prin intermediul parlamentarilor ALDE.

Dana Otilia Cotoară,
ofiţer de presă al Delegaţiei PNL în Parlamentul European