opening-concert-ziua-europei La EUROPAfest muzica dă ritm vieţii, ritm care bate neîncetat timp de o săptămână chiar în inima Bucureştiului. Între 7 şi 13 mai, Capitala pulsează de muzica celor peste 250 de artişti care reunesc, timp de o săptămănă, spiritul unui întreg continent.

Totul a început aseară la Opening Concert, când pianistul de culoare Wayne Brown (Marea Britanie) a dat tonul unei reinterpretări pline de savoare Odei bucuriei a lui Beethoven. În atmosfera vie i s-au alăturat pe rând muzicieni din Austria, Italia, Ungaria şi România, fiecare lăsând pe linia melodică amprenta propriei tradiţii. Imnul Uniunii Europene, cântat în notă jazzy de cei cincisprezece artişti, a reflectat însuşi spiritul festivalului: ceea ce ne uneşte este diversitatea. Nu întâmplător, concertul-eveniment a continuat cu trupe ca Stelzhamma, Parafusions şi QL, a căror muzică îmbină stiluri şi nuanţe din mai multe culturi.

Evenimentul a fost dedicat Zilei Europei şi a fost organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Cei care au fost ieri la Sala Auditorium au plecat cu senzaţia că au gustat un pic din micile plăceri cosmopolite – zâmbete, muzică de calitate şi spontană, senzaţii inedite, dar mai ales bucuria electrizantă de a fi conectat la o lume nouă doar ascultând necunoscutul pus pe note. Concertul din 7 mai a conectat publicul la cultura unui întreg continent, deschizându-i apetitul pentru acea lume mare care o îmbrăţişează pe a fiecăruia.

În această seară EUROPAfest continuă la Art Center Tinerimea Română, la ora 19:00, cu Orchestra da Tre Soldi, Italia, şi Stelzhamma, Austria. Prima, o fuziune de jazz, fado, tango şi muzică medievală, a fost nominalizată în 2008 la Best Jazz de către prestigiosul Jazz Magazine. Stelzhamma coboară jazzul din Alpi la Bucureşti, într-o combinaţie plină de umor, de jazz, funk şi muzică austriacă tradiţională. În deschidere încălzesc atmosfera trupe din noua generaţie de jazz.

Tot astăzi, la 20:30, la Hard Rock Cafe continuă Caffe Festival – seria de concerte într-un spaţiu neconvenţional – cu Parafusions, Italia & Ungaria, o chitară de excepţie şi o muzicuţă veloce care pleacă de la ritmul „negru” de blues şi ajung la o joacă serioasă cu ritmuri balcanice, arabe, de jazz şi flamenco, într-o fuziune acustică savuroasă.

Biletele sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta şi Flanco, la Librăria Engleză şi online la www.ticketfan.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro.

Informaţii complete: www.EUROPAfest.ro

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi, fii fan EUROPAfest pe Facebook!

http://www.facebook.com/pages/EUROPAfest/314433550723

Bogdana Horaţiu,
director programe,
jmEvents.ro