În perioada 5 – 6 mai se va desfăşura a XV-a ediţie a Congresului Anual al Asociaţiei Europeane a Staţiunilor Balneare (ESPA), organizat de ESPA şi OPTBR cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la Băile Felix (Hotel Internaţional).

În cadrul congresului vor fi prezentări pe temele: dezvoltarea turismului balnear în Europa; factorii naturali de cură în staţiunile balneare din Europa; rolul staţiunilor balneare la nivelul UE, precum şi prezentări ale reprezentanţilor industriei de turism balnear.

ESPA este o asociaţie-umbrelă care reprezintă interesele staţiunilor balneare şi climaterice pe plan european. Înfiinţată în 1995 la Bruxelles, asociaţia numără în prezent membri din 20 de ţări europene (Bulgaria, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Islanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Elveţia, Serbia, Slovacia, Spania, Cehia, Turcia şi Ungaria).

* * *

Evenimentul va fi urmat de Conferinţa CALYPSO, organizată în acelaşi loc, în perioada 6 – 8 mai, de Comisia Europeană prin Departamentul pentru Turism şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

CALYPSO este un proiect pilot lansat de Comisia Europeană în scopul dezvoltării turismului social în Europa şi urmează a se derula în perioada 2009 – 2011. La proiect participă 19 state din Europa, inclusiv România.

Conferinţa se desfăşoară pe trei teme de discuţie: Persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi; Tineri şi familii; Perspectivele româneşti asupra domeniului.

Obiectivele proiectului CALYPSO se referă la dezvoltarea economiilor regionale/locale prin intermediul turismului social, reducerea ratei şomajului şi a sezonalităţii în turism. Printre acţiunile derulate în acest scop se numără organizarea de conferinţe pentru sprijinirea dezvoltării turismului social şi realizarea unui studiu privind turismul social în Europa.

Proiectul are patru categorii de grupuri ţintă: persoane vârstnice; tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani; adulţi cu dizabilităţi împreună cu un însoţitor, acolo unde este cazul; familii certificate de către autoritatea coordonatoare din ţara respectivă ca având dificultăţi sociale (financiare, personale şi/sau dizabilităţi).

Biroul de presă al
Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului