Trupa americană Down (Phil Anselmo, ex-Pantera) este cea de a doua formaţie care va asigura încălzirea publicului înainte ca australienii de la AC/DC să electrizeze România.

Down va fi prima trupă care va urca pe scenă, urmaţi de veteranii de la Iris, cavalerii rockului românesc.

Despre Down

Ce se întâmplă când pui la un loc 5 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai metalului american? Se naşte o supertrupă pe nume Down. Se întâmpla în 1991, într-un oraş mult mai renumit pentru blues-jazz şi muzica neagră: New Orleans. Plictisit de pauzele luate între turneele cu Pantera, Phil Anselmo îşi alătura 4 buni prieteni pentru a forma o trupă care rezistă şi astăzi la cel mai înalt nivel. Astfel, alături de „cowboyul Iadului” veneau din Corrosion of Conformity, Pepper Keenan (chitară), din EyeHateGod, Jimmy Bower (tobe), şi din Crowbar, Kirk Windstein (chitară) şi Todd Strange (bass). După câţiva ani, acesta din urmă va fi înlocuit de Rex Brown, prietenul lui Anselmo, din Pantera.

După 4 ani de cântat în cluburi mici şi de tatonări pe piaţa metalică a anilor ‘90, în 1995 Down scoate primul disc: NOLA, care în mod firesc se vinde foarte bine, fiind răsplătit cu un loc 55 în Top Billboard 200, dar şi cu disc de platină pentru vânzări. Criticul David Reamer spunea la vrema respectivă că acest album nu trebuie să lipsească din nici o colecţie de muzică a fanilor heavy-metal.

NOLA este promovat într-un turneu de 13 showuri, după care, total surprinzător, trupa se destramă, fiecare membru întorcându-se la propriile trupe. Pauza a durat până în 2002, când apare controversatul „Down II: A Bustle în Your Hedgerow”, un album născut în 28 de zile de consum masiv de droguri şi băutură… Criticii nu primesc tocmai bine acest album, în schimb fanii duc trupa cu 11 locuri mai sus în acelaşi Top Billboard 200. Răsplata se concretizează în participarea trupei la celebrul turneu Ozzfest din 2002.

Ca în cazul primului album, trupa nu rezistă nici după acest turneu şi ia o pauză pentru a duce mai departe celelalte proiecte în care erau angrenaţi membrii ei. Urmează şocurile suferite de cei din Pantera, prin plecarea lui Anselmo din trupă şi moartea lui Dimebag Darell.

Astfel, la întoarcerea celor 5 în studio pentru realizarea unui al treilea album (în 2007) nimeni nu s-a mirat că temele alese de Phil Anselmo au fost moartea lui Dimebag, cura de dezintoxicare urmată de vocalist şi destrămarea trupei Pantera. Titlul albumului: „Down III: Over the Under”. Vânzările sunt susţinute printr-un turneu alături de Heaven and Hell şi Megadeth, dar şi printr-un turneu propriu în toamna lui 2007.

Începând cu 2008 au curs zvonurile despre apariţia celui de-al 4-lea material de studio, alimentate în diferite interviuri de fiecare dintre membrii trupei. Un an mai târziu apar în diferite festivaluri, dar sunt marcaţi de cele două operaţii de pancreatită suferite de basistul Rex Brown, iar apoi anunţă că începând din octombrie vor intra în studio pentru înregistrarea noului album.

În martie 2010 era programată apariţia unui film dedicat trupei, intitulat mai mult decât sugestiv „Diary of a Mad Band”. Din cauza unor probleme de postproducţie, lansarea a fost amânată pentru o altă dată. La numai o lună distanţă, membrii Down primesc în New Orleans premiul de cea mai bună trupă heavy-metal în cadrul galei Big Easy Awards.

Biografie DOWN prin Rockxpress.ro

www.down-nola.com

Cel mai aşteptat eveniment al anului, concertul celor de la AC/DC, este programat în data de 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, începând cu ora 18:00. Australienii vor ajunge în România în cadrul Black Ice Tour, care promovează cel mai recent album semnat AC/DC. În deschidere vor urca pe scenă cavalerii rockului românesc, Iris.

Biletele se distribuie exclusiv prin reţeaua Eventim.ro în: magazinele Germanos, magazinele Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas. Vânzarea online se face prin siteul www.eventim.ro.

AC/DC în România este un eveniment prezentat de East European Concert şi Marcel Avram, prin asociere cu D&D East Entertainment.

Sonia Lodi,
PR Manager,
D&D East Entertainment