Dacă jazzul înseamnă versatilitate, forţă şi libertate prin excelenţă, EUROPAfest este o adevarată explozie de culoare şi energie pentru Bucureşti. Aerul cosmopolit şi electrizant al concertelor, spiritul liber al muzicienilor de pe tot cuprinsul Europei şi din SUA au adus în Capitală atmosfera marilor oraşe în care jazzul e o stare de fapt.

Încă de pe 7 mai, Art Center Tinerimea Română, Art Jazz Club şi Hard Rock Cafe au devenit neîncăpătoare pentru publicul venit să asculte trupele de jazz din cadrul EUROPAfest. La concertele din festival, fie şi preţ de câteva ore, atmosfera vie creează prietenii de o parte şi de alta a scenei şi lasă în urmă senzaţia unei revelaţii.

Pe 12 mai, ora 20:30, trupele de jazz din festival se întâlnesc pe aceeaşi scenă într-unul din cele mai interesante momente din EUROPAfest – jam session. Nu întâmplător, evenimentul este găzduit de Hard Rock Cafe, un spaţiu în care muzica e celebrată ca filozofie de viaţă. Cu o seară înainte de Finală, artişti care concurează în Bucharest International Jazz Competition vor crea împreună, îmbinând spectaculos propriile stiluri şi influenţe tradiţionale. Astfel, pe fondul jazzului muzicienii experimentează, îndrăznesc, se provoacă, dar, cel mai mult, se bucură împreună – pentru deliciul publicului – de fado, blues, ritmuri afro-americane sau chiar japoneze. Totul se petrece spontan, fără repetiţii, bazându-se doar pe inspiraţie şi pe improvizaţia de moment.

Seara de jam session precedă ultima zi de festival, 13 mai, când se desfăşoară Gala EUROPAfest, cel mai aşteptat eveniment din săptămână: finaliştii de la Bucharest International Jazz Competition îşi dispută Marele premiu, Jeunesses Musicales International Competition îşi desemnează laureaţii, iar Casa Regală acordă Diploma de excelenţă.

Bogdana Horaţiu,
director programe,
jmEvents.ro