calin-pop-florian-pittis-tim-rock-1986 În 5 august se împlinesc (staţi să socotesc câţi ani au trecut de la concertul Rolling Stones în România, la care Pittiş n-a mai putut să meargă din cauza bolii) 3 ani de la decesul lui Florian Pittiş, ocazie cu care Călin Pop i-a dedicat sensibila piesă instrumentală „Remember Florian Pittiş), care poate fi ascultată la myspace.com/calinpop. Cum n-am avut timp să-i spun direct artistului de la Celelalte Cuvinte părerea despre melodie, fac acum critica: singurul „defect” e lungimea, mai bine zis scurtimea. În rest, cred că i-ar fi plăcut şi „destinatarului”. Poate Călin va oferi spre ascultare şi cântecul „Nu va mai fi”, dedicat aceluiaşi „Moţu” Pittiş, piesă compusă acum 3 ani, la decesul marelui artist.

celelalte-cuvinte-florian-pittis-tim-rock-1986m Cuvintele i-au adus omagiu şi în concertul susţinut în 17 iulie la Festivalul Folk You, atât prin interpretarea cântecului „Fântâna suspinelor” (cum Moţu n-a putut fi prezent fizic, recitarea lui a fost cea de pe disc, timp în care chitaristul de la Celelalte Cuvinte a imitat câteva dintre gesturile folosite de Pittiş pe scenă, după pasajul cu recitarea piesa fiind continuată live), cât şi prin mesajul transmis de Călin Pop: „Moţule, unde eşti? Ştiu că ne auzi!” înainte de a cânta hitul anilor ‘80, „Iarbă prin păr” (titlu care în varianta autorului Leontin „Tinu” Iovan – bateristul Cuvintelor fiind mare amator de bancuri şi calambururi – este: „Iar, bă, prin păr?!”.

Din păcate recitalul Celelalte Cuvinte n-a fost transmis integral, emisia fiind demarată după începerea recitalului, iar incheierea acesteia s-a făcut în timpul cântecului „Un sfârşit e un început”, telespectatorii ratând „Dacă vrei” şi încă o piesă (nu-mi mai aduc aminte care, fiindcă era pe la 4 – dimineaţa – când Călin mi-a zis la telefon ce au mai cântat). Şi a avut dreptate când a spus publicului: „Să ştiţi că la televizor se aude 10% din ce faceţi voi acolo”, captarea publicului fiind foarte slabă.

celelalte-cuvinte-folk-you-2010 Deşi Călin zicea că n-o să „armaghedoneze” publicul, formaţia a cântat şi câteva piese din perioada metal (care, prin mesajul lor sumbru, se potrivesc atât de bine acestei perioade care seamănă tot mai mult cu ultima perioadă a regimului Ceauşescu, emblematică fiind „Neam blestemat”), alături de cântece din anii ‘80, cele care au făcut inconfundabil stilul Celelalte Cuvinte, mai slab reprezentate fiind albumele NOS (de pe care cred că n-au cântat nimic) şi Stem. La un moment dat Călin a făcut un semn cu semnificaţie pentru fanii din anii ‘80: şi-a dus mâna pe umeri, după care a îndreptat-o în faţă cu degetul mare în jos. Eu şi Liana ne-am gândit că a vrut să zică „jos securiştii” şi l-am întrebat chiar pe artist, care mi-a zis: „Cam aşa ceva”. Acum, după ce ne-am mai gândit (având nişte minţi ale naibii de perverse), am mai găsit o posibilă semnificaţie: jos cu ăla de la Cotroceni, ţinând cont că Mugur Ciuvică a demonstrat în instanţă că succesorul lui Ceauşescu a colaborat cu Securitatea şi de cele scrise în ziarul România liberă din 21 mai 2010:

„La numai o zi după ce Emil Constantinescu afirma că Traian Băsescu este ofiţer activ în cadrul serviciilor secrete, Mădălin Voicu spune că şeful statului a fost ofiţer al DIE, în fosta Securitate.

«Din informaţiile pe care le am, pe care eu de obicei le verific, pentru că eu vin cu argumente, cu siguranţă domnul Traian Băsescu a fost ofiţer DIE», a spus Mădălin Voicu, în cadrul unei emisiuni la Antena 2.

Probele există, susţine deputatul. «Eu spun de la oameni care au probele respective», a asigurat Voicu înrtr-o declaraţie preluată şi de Realitatea.net”. Până acum n-am aflat ca vreunul dintre cei doi, Constantinescu şi Voicu, să fi fost dat în judecată…

În încheiere, încă o observaţie legată de muzică. Când am văzut pe scenă un set de tobe Pearl (de-alea de „nuntă”, nu de „botez”, cum le caracterizează Tinu, adică mulţime de tobe şi cinele), mi-am zis: „Ce naiba, a venit Ian Paice (bateristul de la Deep Purple – citiţi corect „părpăl”, nu „parpăl”, cum greşit s-a încetăţenit; http://howjsay.com/index.php?word=deep%20purple&submit=Submit – puneţi cursorul pe „deep purple” şi ascultaţi pronunţia)? Nu, nu erau tobele lui Paice, ci ale lui Tinu, care a renunţat la tobele de la Yamaha făcute pe comandă (de ce le-a vândut, încă nu ştiu, că n-am vorbit cu el) pentru Pearl.

Ce să mai spun în încheiere? N-a fost cel mai bun concert al Cuvintelor (aici trebuie să ţineţi cont de standardele mele ridicate şi că la viaţa mea am văzut multe concerte, recitaluri şi repetiţii ale formaţiei), însă a fost un prilej pentru tânăra generaţie de-a vedea un concert-şcoală, în care muzica, sensibilitatea sau forţa interpretării (după caz) şi poezia sunt astfel îmbinate încât îţi ridică părul. Nu măciucă, ci „la modul duios” (ca să citez o expresie de-a lui Tinu). Bine, am şi-un regret, că nici unul dintre cei 4 de pe scenă (Ovidiu „Ov’s” Roşu, al cincilea membru al trupei, fiind la sunet): Călin Pop (ch., voce), Marcel Breazu (bas, backing vocal), Tibi Pop (clape, backing vocal) şi Leontin „Tinu” Iovan (tobe) nu s-au lansat în solouri (a fost doar un duo scurt de bas şi tobe) d’alea de să uiţi în ce ţară trăieşti! E drept că nici timpul nu era suficient. Oricum, e bine că a aflat mai multă lume că şi-n România asta condusă de tembeli sfertodocţi (nici măcar semidocţi, ca tembelii lui Pingelică) mai avem muzică de nivel mondial.

Florin Silea, text şi foto

Foto: 1. Florian Pittiş şi Călin Pop la TimRock Festival – 1987
2. Celelalte Cuvinte şi Florian Pittiş la TimRock Festival – 1987
Celelalte Cuvinte la Folk You – 2010 (captură TV)