clip_image002

Victor Boştinaru, eurodeputat PSD, a făcut un apel către Comisia Europeană să acţioneze pentru garantarea libertăţii mass-media în interiorul Uniunii Europene, după ce Ungaria a atentat la încălcarea acestui drept fundamental printr-o lege a presei recent adoptată la Budapesta. Apelul eurodeputatului român a fost făcut în cadrul unei audieri organizate de către Grupul ALDE (n. Silpres – liberalii europeni) pe tema libertăţii mass-media în Ungaria, care s-a ţinut ieri, 11 ianuarie, în Parlamentul European.

Eurodeputatul a subliniat faptul că în urmă cu câteva săptămâni, în timpul dezbaterilor din Strasbourg pe problema încălcării libertăţii presei în Italia, România, Ungaria şi Bulgaria, comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a oferit asigurări că Executivul comunitar va întreprinde toate acţiunile necesare protejării libertăţii presei împotriva atacurilor din partea guvernelor.

Cu toate acestea, conform eurodeputatului, nu s-au luat măsuri adecvate iar Guvernele ţărilor menţionate au continuat proiectele lor nedemocratice fără a asculta atenţionările venite din partea Parlamentului European: „Asistăm nu doar la încălcări ale criteriilor de la Copenhaga, ci şi la încălcări ale articolului 6 din Tratat, articolului 11 din Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Este necesară o reacţie imediată la tentaţia guvernelor de a pune în pericol drepturile fundamentale în favoarea intereselor proprii.”

Eurodeputatul Victor Boştinaru a mai atras atenţia asupra faptului că acest tip de abordare şi tentativele de îngrădire a libertăţii de exprimare s-au răspândit în Uniunea Europeană, iar în condiţiile în care nu vor exista reacţii prompte democraţia în întreaga Uniune se află în pericol.

Iulian Donici,
Cabinet parlamentar Victor Boştinaru