Luni seara, plenul Parlamentului European din Strasbourg a dezbătut o iniţiativă din partea a 62 de eurodeputaţi, majoritatea italieni, pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul Uniunii Europene. Deşi atât dezbaterea, cât şi textul rezoluţiei vizează situaţia generală a adopţiilor internaţionale din toate cele 27 de state membre, în discursurile eurodeputaţilor România a fost ţara menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale. Rezoluţia eurodeputaţilor va fi supusă la vot mâine, 19 ianuarie.

Dezbaterea din Parlamentul European vine la mai puţin de un an de când petiţia organizaţiei italiene „Amici dei bambini”, prin care se solicita redeschiderea adopţiilor internaţionale de către România, a fost închisă la propunerea europarlamentarului PSD Victor Boştinaru şi cu acordul tuturor membrilor Comisiei de petiţii a Parlamentului European.

Eurodeputatul Victor Boştinaru a salutat dezbaterea de aseară din plenul Parlamentului European pornind de la premisa că „protecţia drepturilor copilului este şi trebuie să fie o prioritate a fiecărui stat membru al Uniunii noastre atâta vreme cât scopul final pentru toţi cei prezenţi aici este acela de a promova interesul copiilor.”

Totodată, însă, eurodeputatul a reamintit celor prezenţi faptul că: „deschiderea porţilor pentru adopţii internaţionale în România, a însemnat crearea unor reţele de trafic de copii fără precedent, cu cazuri de răpire a copiilor şi vânzarea lor spre Occident, în colaborare cu organizaţii europene şi internaţionale. Între 1997 şi 2000 România a «exportat» 9150 de copii, iar ţara mea nu va mai accepta niciodată o asemenea monstruozitate”, a declarat Victor Boştinaru.

În concluzia intervenţiei sale în plen, Victor Boştinaru a cerut comisarului pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, să clarifice acuzaţiile apărute în mass-media română şi internaţională privitoare la înfiinţarea Agenţiei Europene pentru Adopţii. Conform unor dezvăluiri apărute în presă, în luna decembrie a anului trecut Comisia Europeană a făcut presiuni asupra firmei de avocatură desemnate să redacteze un raport privind starea adopţiilor în cele 27 de state membre ale Uniunii pentru a impune concluzia conform căreia este nevoie de înfiinţarea unei agenţii europene pentru adopţii. Această agenţie ar fi urmat să reunească toate mecanismele de lobby pentru a forţa România să redeschidă adopţiile internaţionale.

Iulian Donici,
Cabinet parlamentar Victor Boştinaru

 

Europarlamentarul Sabin Cutaş a cerut luni, în plenul Parlamentului European, stoparea presiunilor exercitate asupra statelor membre UE pentru liberalizarea adopţiilor internaţionale. El a expus riscurile aferente unei astfel de liberalizări: atât creşterea posibilităţii traficului de copii şi a abuzurilor, cât şi impactul negativ asupra dezvoltării psihologice şi sociale a copilului. Declaraţia lui Sabin Cutaş a fost făcută în cadrul dezbaterii privind adopţia internaţională în Uniunea Europeană şi în contextul în care Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie pe aceasta temă, care va fi supusă la vot miercuri.

„Doresc şi eu să fac referire la Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, prin care se spune că adopţiile internaţionale nu pot fi decât o alternativă de ajutorare a copilului atunci când acestuia nu îi poate fi găsită o familie adoptivă sau când nu poate fi îngrijit corespunzător în ţara sa de origine", a subliniat europarlamentarul român.

„Riscurile unei liberalizări a adopţiilor internaţionale sunt multiple. Pe de o parte creşte posibilitatea traficului de copii şi a abuzurilor survenite ca urmare a intereselor de ordin financiar şi a dificultăţilor de monitorizare a situaţiei postadopţie. Pe de altă parte, separarea copilului de părinţii săi biologici şi de locul său de origine poate avea consecinţe nefaste de ordin psihologic, social şi educaţional", a declarat Sabin Cutaş.

„Atunci când vorbim despre adopţii trebuie să avem în vedere asigurarea bunăstării copilului. Prin urmare, nu trebuie exercitate presiuni asupra statelor membre ale Uniunii, cu tradiţii şi proceduri legale diverse în domeniul adopţiilor, pentru liberalizarea adopţiilor internaţionale", a conchis eurodeputatul român.

Ana Cernea,
Parliamentary Assistant,
Office of MEP Sabin Cutaş