Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI), a depus miercuri o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii raportului Grossetête privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere[1]. Europarlamentarul român afirmă, printre altele, că autorităţile române trebuie să se asigure că cetăţenii au acces la informaţiile privind asistenţa medicală transfrontalieră, sănătatea românilor neputând fi sacrificată pe altarul crizei.

„La ora actuală există prea multe incertitudini în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală, rambursările şi responsabilitatea pentru supravegherea clinică în contextul asistenţei medicale transfrontaliere. Prezenta directivă permite tuturor pacienţilor – nu numai celor mai bine informaţi sau mai bogati – să beneficieze de o serie de drepturi deja recunoscute de către Curtea de Justiţie a UE în ceea ce priveşte asistenţa medicală”, se arată în declaraţia scrisă, precizându-se totodată că „organizarea şi gestionarea sistemelor de securitate socială intră în responsabilitatea exclusivă a statelor membre; iar propunerea se referă la pacienţi şi la mobilitatea acestora în cadrul UE, şi nu la libera circulaţie a furnizorilor de servicii”.

Directiva prevede cooperarea între statele membre în special în ceea ce priveşte recunoaşterea recomandărilor medicale (tratamente, reţete etc.) emise în alt stat membru, chestiuni de e-sănătate şi evaluarea tehnologiilor de vârf.

În viziunea deputatei europene, accesul cetăţenilor la aceste informaţii va fi facilitat prin „reţeaua de referinţă creată din punctele naţionale de contact”. Astfel, autorităţile române trebuie să se asigure că cetăţenii săi au acces la informaţii, a atras atenţia Rovana Plumb, subliniind că „sănătatea românilor nu trebuie sacrificată pe altarul crizei”.

„Adoptarea acestui raport contribuie la asigurarea unui bun echilibru între drepturile pacienţilor din UE de acces la cel mai bun tratament medical şi protecţia durabilităţii financiare a sistemului naţional de asigurări sociale”, se conchide în declaraţia scrisă.

În perspectiva votului de miercuri din plenul PE, doamna Plumb va depune şi o explicaţie de vot. Ea va vota raportul deoarece „vine în sprijinul cetăţenilor europeni stabilind reguli mai clare referitore la drepturile pacienţilor, la posibilitatea de a face o alegere pe baza nevoilor lor şi nu în funcţie de mijloacele de care dispun”.

Anişoara Matei,
Assistant of Mrs. Rovana Plumb, MEP


[1] Denumirea completă este Raportul referitor la poziţia Consiliului în prima lectură în vederea adoptării unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere