Majoritatea incendiilor din apartamente izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor casnice de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp.
Ø Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz pe flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătăria din apartamentul dumneavoastră trebuie să respectaţi câteva reguli simple:
Ø Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul.
Ø Nu lăsaţi niciodată copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde copiii nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
Ø Atunci când gătiţi evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu halate) deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.
Ø Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste o flacără deschisă.
Ø Dacă pregătiţi mâncarea la friteuză în mod regulat, vă sfătuim să vă procuraţi una electrică. Aceasta are termostat reglat pentru a se încălzi până la temperatura necesară şi este mai sigură. Aveţi grijă ca alimentele să fie scurse de apă înainte de a le introduce în ulei încins pentru a preveni împroşcarea cu ulei şi arsurile.
Ø Dacă nu aveţi o friteuză electrică şi utilizaţi totuşi una obişnuită sau o tigaie, atunci aveţi grijă să nu o umpleţi cu ulei mai mult de 2/3 din capacitate. Dacă uleiul încins începe să scoată fum, atunci trebuie oprit focul şi lăsat să se răcească.
Ø Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mîncare de pe aragazurile, plitele, prăjitoarele de pâine şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor.
Cum se procedează dacă ia foc conţinutul dintr-o tigaie:
Ø Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
Ø NU aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi NU turnaţi apă peste ea!
Ø Stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Ø Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
În bucătărie este interzis:
Ø să depozitaţi lichide combustibile sau uşor inflamabile;
Ø să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimntează aragazul (maşina de gătit);
Ø să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;
Ø să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate;
Ø să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;
Ø să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;
Ø să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi.
Ø Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării.
Ø Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din apartament, alertaţi vecinii şi sunaţi urgent la numărul de telefon 112 pentru intervenţia pompierilor.
Plt. Alina Bălaş,
subofiţer informare şi relaţii publice,
Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă „Unirea” al judeţului Alba