logo_festivalfolkziuademaine2011 Modificare în program: recitalul de poezie şi muzică Declaraţie de… iubire, suţinut de actorul Adrian Păduraru, Dan Ardelean (pian) şi Dragoş Tudor (ch. clasică) va fi de la ora 21:00, la Centrul Cultural Italian de la biserica romano-catolică din Centru (lângă OTP Bank).

Ziua de mâine a venit.  Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs de Muzică Folk de la Alba Iulia a debutat vineri dimineaţa, la Art Café Downtown, cu ce altceva dacă nu cu Cafeaua cu folk, titulatură sub care se desfăşoară conferinţele de presă din timpul evenimentului cultural.

„Ospătarul” a fost Vali Şerban, director al Festivalului încă de la prima ediţie, care le-a prezentat apetisanta „marfă” „muşteriilor” presari. Inclusiv propriul dublu-album „Mie însumi”. Însă prezentarea a fost doar de poftă fiindcă, „din motive tehnice”, de lansat, nu l-a lansat. Lansarea va fi prin decembrie, undeva între 1 şi Moş Nicolae. Iniţial era prevăzută la Art Café Downtown, dar Ioana Bogăţan, membru al juriului şi director al Teatrului de păpuşi Prichindel, a sărit imediat cu gura că vrea să fie lansare şi la instituţia pe care o conduce. Aşa că, probabil, vor fi două lansări, una protocolară – mă rog, cât poate fi „Ultimul Lup” de protocolar, adică defel – în localul stabilit iniţial şi „una de scenă”, în sala teatrului. Unde se găseşte discul nu pot să vă zic fiindcă nici pe mine nu m-a lămurit folkozaurul. Eu l-am cumpărat pe cel pe care-l avea la el, cu 15 lei, cât e preţul din comerţ. Adică ieftin ca braga, şi cu aportul sponsorilor, soţii Sorina şi Paul Poenaru („din Cugir”, după cum a ţinut să precizeze reprezentantul familiei, soţia sa nefiind prezentă, ci doar „jumătatea” artistului). Nu l-am ascultat încă, dar am fost informaţi că sunt 25 de cântece, iar cele din perioada anilor ‘80, înregistrate la postul naţional de radio, sunt în varianta originală, adică n-au fost remasterizate. Printre cei care i-au dat un instrument (sau mai multe) de ajutor de-a lungul anilor sunt Hans Knall şi Sorin Minghiat. Albumul merită să fie cumpărat şi numai pentru calambururile „all inclusive” de pe coperte.

Faţă de informaţiile oferite în precedenta conferinţă de presă a apărut o modificare în program, evidenţiată în primul alineat. În rest, prima zi a Concursului Ziua de mâine începe la ora 16:00, la Teatrul de păpuşi Prichindel, şi va fi încheiată de recitalul lui Daniel Avram, profesorul Şcolii de folk de la Palatul copiilor din Alba Iulia.

Prima Gală a Festivalului începe la ora 20:00 şi va fi deschisă, conform tradiţiei, de laureatul de anul trecut, adică, în acest caz, de către Alexandra Sidor, care va fi urmată pe scena Casei de cultură a sindicatelor de Vali Şerban & Ziua de Mâine (o fi Vali „Ultimul Lup”, dar aici – având pile, şurubelniţe şi alte unelte la directorul Festivalului – este prima vedetă care dă bineţe publicului), Adrian Ivaniţchi, Poesis, după care vor veni „în salopete albastre” (cum remarca hâtru dom’ director de festival), ca să strângă restul de aplauze, echipa The Blue Workers condusă de „şeful de echipă” Gyuri Pascu.

Noi, redactorii de la Cultural info, o să mergem să ni se facă „Declaraţie de… iubire”, dar virtual (n-aţi uitat că la adresa www.folkalba.ro va fi transmis live, la calitate HD, după cum mi-a confirmat Dan Popescu, director tehnic al Consiliului judeţean Alba, partea tehnică a transmisiei fiind asigurată de firma albaiuliană Infogrup) vom fi prezenţi şi la o parte din spectacolul folkozaurilor, graţie Internetului.

Florin Silea