afis_festivalfolkziuademaine2011mic Cel mai important festival folk din România – în opinia organizatorilor – se va desfăşura între 11 şi 13 noiembrie 2011 la Alba Iulia. Biletele s-au epuizat în două ore, dar nu vă faceţi sânge rău, va fi transmis live, prin Internet, la calitate HDTV.

Festivalul Ziua de mâine a ajuns la a VII-a ediţie, care aduce şi câteva noutăţi. Una ar fi că din acest an, spre bucuria directoarei Ioana Bogăţan, Teatrul de păpuşi Prichindel, din Alba Iulia, a devenit partener al Festivalului: „Consider că pentru a fi partener într-un eveniment de genul acesta trebuie să meriţi. Şi chiar dacă a venit după câţiva ani buni, iată că am reuşit să facem şi noi parte din acest eveniment, a spus Bogăţan. Mă bucur foarte mult că putem să ajutăm şi să fim pe acelaşi afiş cu atât de multă lume bună”.

Parteneriatul nu se rezumă doar la faptul că directoarea Prichindelului face parte din juriu. Aici ajungem la o altă noutate: pe ioanabogatan scena mare, din casa de cultură a sindicatelor, vor avea acces doar cei care vor cânta în cele 3 gale, în timp ce aspiranţii la gloria (z)Zilei de mâine se vor duela muzical în chitare, voci şi compoziţii pe scena de la teatrul de păpuşi. Potrivit organizatorilor, au fost 20 de înscrişi, iar după selecţie au rămas 12. Selecţia s-a făcut pe baza înregistrărilor trimise, condiţia fiind ca piesele să fie proprii sau în primă audiţie, deci nu preluări ale unor hituri de-ale folkozaurilor. Ţinând cont că Alba are o singură reprezentantă în concurs, se pare că jurizarea s-a făcut pe bune.

De altfel, Daniel Avram, profesor de folk la Palatul copiilor din Alba Iulia, a menţionat că au fost şi unii care au cântat foarte bine, însă n-aveau nici o legătură cu folkul, motiv pentru care au fost respinşi.  El consideră că preselecţia a cernut bine, astfel că în concurs au ajuns cei foarte valoroşi, indiferent de vârstă, care nici nu era menţionată în danielavram informaţiile transmise de către concurenţi. Ceea ce este o altă noutate, pentru că la ediţiile anterioare se impusese limită de vârstă ca să nu poată participa unii care erau de-o viaţă în folk.

Dan Popescu, director în cadrul instituţiei organizatoare, Consiliul judeţean Alba, a precizat la solicitarea subsemnatului că bugetul din acest an se ridică la 200 de mii de lei, însă, „sperăm să nu-l atingem”. El a subliniat că premiile pentru concurenţi sunt „sub preţul pieţei”, dar şi aşa atrag concurenţii: premiul I – 1500 de lei, premiul II – 1000 de lei, premiul III – 800 de lei, premiul special al CJ Alba – 500 de lei. Pe lângă acestea, va fi un premiu de popularitate, în valoare de 500 de lei, pentru concurentul care primeşte cele mai multe voturi. Votarea se va face din siteul www.folkalba.ro, unde poate fi urmărită şi transmisia live a Festivalului. Şi votanţii au parte de un premiu, de fidelitate, care constă într-o cameră web HD oferită de Infogrup. Desemnarea câştigătorului va fi decisă de juriu. Radio Reîntregirea va acorda un premiu de 300 de lei pentru concurentul care este cea mai mare speranţă. În plus, de la fiecare concurent va fi înregistrată o piesă semnificativă.

danpopescu Pentru a atrage spectatori şi la recitalurile din concurs ale aspiranţilor la statutul de folkozaur (eu n-am mai auzit acest epitet, născocire a minţii mele odihnite după somnul de după-amiază, aşa că mi-l atribui până la proba contrară; nici Google, Yahoo! şi Bing – care-mi propune „folk oz aur”, nu c-ar însemna ceva, dar cum nu ştia ce a fost în mintea mea… – n-au dat de el, câtu-i Internetul de mare), acestora li se vor da bilete gratuite în fiecare dintre cele două zile de concurs şi sâmbătă, dacă vor avea două bilete gratuite vor primi o cartelă Click cu număr.

Şi-n acest an, director al Zilei de mâine este folkozaurul Vali Şerban, care a sintetizat: „Festivalul de la Alba e cel mai tare! Este cel mai bine întreţinut şi sponsorizat festival din România.” Întrebat de către Cultural info dacă în aceste aprecieri s-a ţinut cont şi de Festivalul Om bun, Şerban a spus: „Este cel mai puternic în primul rând prin structura valorică pe care noi o putem oferi spectatorilor. Întrebaţi oameni care sunt foarte dificili: Alifantis, Ducu Bertzi, Şeicaru, care au spus: Dom-le, o asemenea organizare şi o asemenea concentrare de valori nu există la alt festival.

valiserban Om bun n-a mai avut decât o gală, din cele 3 gale vestite, pentru că şi Victor Socaciu probabil s-a restrâns la nişte interese ale lui, însă la noi, după cum vedeţi, mergem pe 3 gale cu aproape toate numele importante ale folkului românesc. Aproape toate pentru că unele sunt ocupate. Mergem cu o organizare ireproşabilă pentru că «echipa de vrăbiuţe», cum le spun eu, «dragele mele vrăbiuţe», e cea mai bună echipă de organizare din sistemul folk. Asta v-o spun pentru că am participat peste tot. Alte voci au dreptul să rostească alte cuvinte, dar noi ştim ce se întâmplă la Alba Iulia de 7 ani.”

Pe lângă partea de folk vor fi şi alte manifestări culturale. În celebrul autobuz etajat călătorii vor putea urmări filme documentare obţinute cu sprijinul TIFF şi al Asociaţie RYMA, fanii Adei Milea o vor putea vedea pe scena casei de cultură a studenţilor, dacă vor da cu nasul pe-acolo, în piesa cântată Nasul, de Gogol, în regia lui Alexandru Dabija, iar la Alba mall îşi va etala talentele culinare Şoni, cel care a pus pe picioare Lăptăria lui Enache.

alincucui La conferinţa de presă n-a participat unul dintre principalii iniţiatori, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, conducerea instituţiei fiind reprezentată de Alin-Florin Cucui, vicepreşedinte, care şi-a manifestat mulţumirea că acest eveniment cultural a ajuns la statutul la care se visa acum 7 ani, când a fost demarat, de a fi unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară, remarcând totodată: „Aprecierile în ceea ce priveşte festivalul nostru, organizat de Consiliului judeţean, din parte specialiştilor acestui gen de muzică au fost pozitive; până la urmă, chiar dânşii recunosc că festivalul organizat la Alba Iulia – nu trebuie să ne ferim să spunem vorbe mari – este cel mai important festival de folk din ţară şi pentru 3 zile, începând de vineri, până duminică, practic Alba Iulia, aşa cum ne place să spunem, Capitala de Suflet a Românilor, eu spun, fără să greşesc, devine capitala muzicii folk!” El şi-a exprimat convingerea că ediţia din acest an va fi cel puţin la calitatea celei de anul trecut şi a promis că atât acest festival, cât şi alte manifestări culturale demarate în anii trecuţi vor continua.

Chiar dacă nu mai sunt bilete (preţul a fost 10 lei/zi, iar abonamentul pentru cele 3 zile, la 20 de lei) merită să daţi un ochi peste program fiindcă puteţi să urmăriţi live galele în siteul www.folkalba.ro, unde găsiţi şi programul, la adresa www.folkalba.ro/festival.htm.

Florin Silea