„Acum 7 ani nu-mi imaginam că se poate ajunge chiar până aici”, a spus Vali Şerban, directorul Festivalului-concurs de muzică folk „Ziua de mâine”, la prima conferinţă de presă Cafeaua cu folk a actualei ediţii. Probabil aţi citit că el susţine că este „cel mai important” festival de folk din ţară. Cum orice învăţăcel într-ale jurnalismului ştie că trebuie să ai cel puţin două surse independente (preferabil să fie şi credibile) pentru a încropi un articol, i-am întrebat pe doi dintre membrii juriului pentru a afla dacă e aşa cum crede dom’ director.
Mihai Cosmin Popescu (redactor muzical Radio România actualităţi, preşedintele juriului): „Este o mare plăcere să fim aici, la Alba Iulia, din nou. Eu sunt de la prima ediţie. Este cel mai importnt festival. În urmă cu trei ani mă întreba un coleg de la Radio România actualităţi: Care este cel mai important festival folk din ţară? şi i-am spus atunci: Alba Iulia şi Om bun, al lui Victor Socaciu. Între timp, ca organizare, ca inventivitate – în fiecare an apare ceva nou aici, la Alba Iulia: iată, ideea cu bloggeri (n.r. la ediţia din acest an au fost acreditaţi şi 12 bloggeri), ideea de a face un tur al oraşului, din câte am înţeles, cu un autocar (n.r. de fapt este un autobuz de linie, în care se proiectau filme documentare pe perioada festivalului), faptul că se transmite pe (sic!) Internet festivalul este, din cîte ştiu eu, o treabă unică. Modul în care se face preselecţia este adaptat anului 2011, adică prin Internet; fiecare membru al juriului a primit câte două piese ale concurenţilor respectivi şi, cum le spuneam şi organizatorilor, astăzi de dimineaţă, numai evoluţia fiecăruia pe scenă va decide cine va câştiga trofeul fiindcă valorile sunt foarte apropiate şi, spre bucuria noastră, valorile sunt apropiate în sus, nu în jos. Sunt concurenţi de foarte bună valoare, pe unii îi cunosc de la alte festivaluri, aşa că sunt curios să văd şi eu care va fi rezultatul. Felicitări organizatorilor şi răspunsul la întrebare este da, e cel mai puternic frestival!”
Florin Silviu Ursulescu (redactor muzical Radio România, reprezentant al Uniunii Compozitorilor din România): „Orice festival are mai multe straturi, mai multe zone după care se poate stabili importanţa lui. Una dintre zone este partea organizatorică şi, într-adevăr, nu există în ţară aşa ceva! Felul cum sunt primiţi concurenţii, cum sunt primiţi cei din recital, cum sunt primiţi membrii juriului, ploaia de lansări de discuri, tricourile, totul este… Nu se mai face în ţară aşa ceva. Pe vremuri se mai făcea. Se mai face rar. Numai din punctul ăsta de vedere dacă am socoti şi am socoti că este cel mai important. O organizare care nu uită nimic, nu i se poate reproşa nimic.
Un al doilea aspect ar fi cel de care zicea şi Cosmin, acesta al nepotolirii, a căutării a ceva nou, mereu. Sunt festivaluri foarte bune în ţară care merg pe un tipar foarte bun, foarte valoros, dar ştii tot. Aici, în fiecare an e ceva nou. Este lucrul care dă plusvaloare, cum se zice, oricărui festival.
În al treilea rând, este lista invitaţilor. Eforturile organizatorice şi financiare ca să faci un festival, montări cu 15 recitaluri, pe mine mă depăşeşte! Nu ştiu, în ziua de astăzi, în criza asta, cine mai poate să cheme la un festival 15 nume în recital de tăria aceasta. Este uluitor!, după părerea mea. Sigur că la Bucureşti, Victor invită poate mai mulţi, dar majoritar sunt din Bucureşti, e mai simplu; aici e cu totul altceva.
Deci, sunt 3 straturi care mă fac să cred – chiar dacă Victor, prietenul nostru, se va supăra – că este foarte important. Acum câţiva ani erau cam la egalitate, dar aceste plusvalori pe care le-am zis, parcă, parcă fac să fie acest Festival de la Alba Iulia pe locul I, deşi mai nou decât Om bun, şi să zic, cum s-a zis în acest slogan, cel mai important şi cel mai interesant festival folk din ţară. Sunt de acord!”
Adrian Păduraru: „Cel mai normal este să răspunzi neîntrebat (n.r. aluzie la faptul că nu l-am întrebat)! Am câteva motive pentru care m-am ridicat în picioare.
Unul, pentru că atunci când mi s-a rostit numele n-am fost cu faţa către dumneavoastră şi îmi cer scuze. E o chestiune fizică, dar e şi o metaforă; merită acest festival reverenţe! Eu sunt la prima ediţie, deşi născut între cei mai vechi de pe planeta asta, aici. Mă uit, doar câţiva care mai suntem născuţi cu atâta vreme în urmă. Nu cred că este cel mai tare festival folk din România, cred că este unul dintre cele 3 – 4 festivaluri adevărate din România! El este comparabil cu Festivalul de Film de la Cluj, este comparabil în clipa de faţă cu Festivalul de Teatru de la Sibiu, este o manifestare care depăşeşte doar un segment artistic, segmentul muzicii folk. Este un eveniment de arte, este un eveniment de cultură, este un eveniment de civilizaţie, pentru că dacă la şcoală nu se mai poate face formare şi educare pentru valori autentice, dacă media, în general (sunt coleg cu dumneavoastră în media pentru că şi scriu, şi fac emisiuni de radio şi televiziune, dar ca să faci emisiuni adevărate ca să promovezi valori autentice e foarte greu în media de astăzi şi trebuie să găseşti tot felul de tertipuri prin care să te strecori) [n-o face], festivalul acesta face un tip de educaţie implicită, neformală, nespusă, dar ea există, ceea ce, până la urmă este – iertaţi-mi cuvintele mari – un gest patriotic! Festivalul de la Alba Iulia ne creşte stima de sine! Dumneavoastră, de-aici, din Alba Iulia, nouă, celor care venim pentru că avem motive să ne bucurăm. Nu sunt vorbe de circumstanţă. Eu sunt berbec şi destul de dur în aprecieri faţă de mine şi faţă de ceilalţi, dar cred cu tărie în ceea ce spun, de-asta şi spun!
Am auzit, pe de altă parte, oameni pe care-i cunosc – îi spuneam lui Dan Popescu (n.r. directorul tehnic al Consiliului judeţean Alba): La Alba Iulia, în ultimii ani, am fost mai des decât la mama, la Iaşi; aşa m-a adus viaţa… – spunând: Ei, la noi, la Alba, facem şi noi ce putem. Nu-i adevărat! Există nişte lucruri care sunt peste ceea ce se întâmplă în restul ţării. Şi eu mai cred un lucru: un lider nu este lider pe viaţă, o capitală nu este capitală pe viaţă; capitala este acolo unde se întâmplă cel mai profund şi cel mai valoros lucru, drept pentru (sic!) care Alba Iulia – aceste 3 zile, măcar aceste 3 zile – nu este o provincie a României, este capitală culturală a României! Lucru pentru care puteţi fi mândri şi lucru pentru care mulţumesc că sunt aici şi lucru care mă face să mă simt mai bine!” (n.r. S-a simţit atât de bine încât în loc să stea doar în prima zi, când avea spectacolul său, cum venise chitit, a rămas până în cea de-a treia zi!)
No, dacă ne-am lămurit cum e azi Ziua de mâine, normal că nu-l puteam scăpa pe Ion Dumitrel, preşedintele instituţiei organizatoare, Consiliul judeţean Alba, de la care am vrut să aflu dacă Ziua de mâine de anul viitor va aduce ceva în plus, aşa că l-am întrebat:
– Pe când va fi un magazin online al festivalului, de unde lumea din alte părţi, şi chiar de-aici, să poată cumpăra tricouri, diferite materiale promoţionale…
Ion Dumitrel: Când o s-ajungem ca Manchester United, atunci or să fie şi astea!… De la anu’!
Cineva din public a replicat la remarca privitoare la Manchester: „Ne trebuie un Ferguson!”
Florin Silea