După mai multe amânări, ceea ce a dus la suspiciunea că se încearcă „spălarea” ciclistului Alberto Contador Velasco, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS-CAS) a dat verdictul luni, 6 februarie 2012, la aproape 11 luni de la depunerea plângerilor de către UCI (Uniunea Ciclistă Internațională) și WADA (Agenția Internațională Antidoping) la 24, respectiv 29 martie 2011. Acestea au contestat decizia RFEC (Federația Regală Spaniolă de Ciclism, parte în proces alături de Contador) de a nu-l suspenda pe ciclist, după ce inițial îl pedepsise la 1 an de suspendare pentru dopaj cu clenbuterol.

Completul TAS (compus din: Efraim Barak – avocat în Tel Aviv, președinte; Dr. Quentin Byrne-Sutton – avocat în Geneva; Ulrich Haas – profesor în Zürich) a decis suspendarea spaniolului pe timp de 2 ani, cu începere din 25 ianuarie 2011, data la care RFEC a decis suspendarea pe timp de 1 an. UCI ceruse ca suspendarea să decurgă din momentul stabilirii sentinței TAS. Practic Contador este suspendat până în 5 august 2012 deoarece s-a luat în calcul perioada de suspendare provizorie de 5 luni și 19 zile efectuată în 2010 – 2011. Totodată el va pierde toate rezultatele înregistrate după 25 ianuarie 2011 și Turul Franței din 2010, în timpul căruia a fost descoperit dopat cu clenbuterol.

Completul a susținut că este posibil ca acel clenbuterol să provină din mâncare (cum a susținut Contador), dar improbabil fiindcă în Spania nu s-au semnalat alte cazuri de contaminare, sau din transfuzie de sânge (cum au susținut UCI și WADA), dar tot puțin probabil, astfel că a luat în calcul a treia posibilitate, supliment alimentar contaminat. Ceea ce e o prostie, spun eu, bazat tot pe cazul unui ciclist (relatarea în engleză o găsiți here), petrecut în 2009. Acela a dat vina pe un supliment almentar, pe care l-a și numit la cererea completului, după care a fost dat în judecată de către firma producătoare fiindcă nici măcar n-avea în fabrică substanța respectivă, decum să mai și contamineze produsul cu ea. Plus că e la mintea cocoșului că e imposibil ca dintre toate batoanele energetice din lume unul singur să fi fost contaminat cu clenbuterol și taman pe acela l-a nimerit Contador. De altfel, după cum a relatat presa, la un moment dat avocații reclamantelor erau pe punctul de a se retrage din proces deoarece expertului acestora nu i s-a permis să depună mărturie privind contaminarea cu clenbuterol prin transfuzie de sânge.

UCI a mai cerut ca spaniolul să fie amendat cu 2485000 de euro, dar această cerere va fi judecată la o altă dată.

Comunicatul de presă în engleză poate fi citit here iar varianta franceză se găsește ici (sunt în format pdf și se deschid în ferestre separate).

Florin Silea