Victor Ponta s-a ținut de cuvânt și a anunțat componența Guvernului României, cum a ținut să precizeze. Pe mulți nu-i cunosc, așa că aștept să văd ce fac.

De Mircea Diaconu îmi place, de Andrei Marga, la fel. Sper să nu mă dezamăgească nici ca miniștri la Cultură, respectiv Externe. Nu-mi plac Ioan Rus (Mircea Badea știe mai bine decât mine de ce…), de la Interne, și Florin Georgescu, viceprim-ministru și ministru de Finanțe, care, când a mai fost ministru de Finanțe a dovedit că e doar contabil. Contabilii au rolul lor, dar nu ca miniștrii de finanțe fiindcă, după cum zicea odată Horațiu Josan, primarul Aiudului, un finanțist trebuie să aibă viziune. Or, până acum doar Vosganian s-a ridicat la pretențiile unei asemenea funcții. Mariana Cîmpeanu a demonstrat că poate face față ca ministru al Muncii, iar Victor Alistar mi se pare potrivit mai ales pentru relațiile cu societatea civilă. Și Dan Nica mi se pare potrivit la Ministerul Comunicațiilor. Oricum, dintre cei ce s-au perindat pe-acolo a fost cel mai puțin rău. În plus, a lucrat în domeniu. Sper să nu pună botul la tot felul de inițiative securiste în domeniul comunicațiilor, venite atât din plan intern, cât și de la americani. N-am înțeles de ce a fost păstrat ministerul lui Leonard Orban, cel al Afacerilor Europene. Chestia cu atragerea de fonduri europene nu ține, aici rolul principal revenind mediului privat, administrațiilor publice locale și agențiilor de dezvoltare regională.

În rest, pe unii nu-i știu deloc, iar pe alții așept să-i văd cum vor fi ca miniștri, așa că nu mă pot pronunța.

În ceea ce privește discursul premierului, a fost OK. Sper să și pună în practică ce-a zis. Eu o să păstrez înregistrarea…

Acum nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem dacă Guvernul Ponta va fi aprobat și de către Parlament.

Florin Silea