În 3 decembrie s-au împlinit 20 de ani de când Neil Papworth (sursa foto – neilpapworth.com), un inginer britanic care lucra la firma Semea Group Telecoms, a transmis primul SMS (short message service), care conținea textul: „Merry Christmas." El a rememorat pentru ABC News istoria transmiterii primului SMS: „It happened that day that Vodafone wanted to try sending a message to Richard Jarvis, one of the directors there, who was at a Christmas party. So we sat at the computer and typed him a message and then sent him the message ‘Merry Christmas. For me it was just another day’s testing, it didn’t seem to be anything big at the time."
Mesajul n-a fost transmis din telefon fiindcă n-aveau tastatură, ci folosind unul dintre computerele din sediul Vodafone și a fost recepționat de un telefon mobil Orbatel 901, „mic” cât un telefon de birou.
El mai povestește că abia după ce BBC a marcat a X-a aniversare a evenimentului a devenit cunoscut și a avut diverse beneficii de pe urma acestei popularizări. Acum locuiește cu soția și cei 3 copii în Montreal și lucrează pentru Tekelec, este pasionat de Formula 1, se informează despre noile realizări științifice și tehnice și, cum orice idee trece prin stomac, îi place să bea bere și este consumator de curry.
Inventatorul SMS este considerat cel din foto, inginerul finlandez Matti Makkonen (după cum se știe, tot un finlandez, Linus Torvalds, a inventat Linuxul), născut în 1952, care în 1984 lucra cu Nokia pentru realizarea SMS. Finlandezul nu s-a limitat doar la activitatea în producție, de la sfârșitul anlor ‘80 având mai multe funcții de răspundere atât la Nokia, cât și în alte firme.
Potrivit mai multor analiști, traficul SMS este în scădere, acest serviciu cu plată (Chris Ziegler, senior editor la The Verge și specializat în domeniul telefoniei mobile, susține că: „It comes down to cost – carriers still charge extra for text messaging after all these years, even though it costs essentially nothing to operate. It’s pure margin.") pierzând teren în fața unor servicii de mesagerie gratuite. Unul dintre acestea este chiar Twitter, care recunoștea în 2010 că: „Twitter was inspired by SMS and we continue to embrace this simple but ubiquitous technology. In fact, Twitter’s 140-character limit was designed specifically to allow for any tweet to be read in its entirety whether you’re using a rudimentary mobile phone, or a more sophisticated Internet enabled device."
Florin Silea