marcel-kietel-turul-frantei-29-06-2013Turul Franței 2013 a pornit cu roata stângă, prima etapă (Porto-Vecchio – Bastia) oscilând între dramatism și penibil, amblele din cauza organizatorilor, firma ASO.

Mai întâi au fost două, trei căzături din cauza desprinderii unor bannere de pânză de pe marginea șoselei, după care, când erau mai puțin de 10 kilometri până la sosire, a venit marea căzătură a etapei, printre cei care au căzut fiind: Toni Martin (care a și provocat căzătura, încurcându-și roata cu a altui coleg de la Omega), Alberto Contador, Andreas Klöden și  Peter Sagan. Deși nu  a căzut, și favoritul etapei, Marc Cavendish, a fost afectat fiindcă a fost blocat în ambuteiajul creat. Al doilea cotat cu șanse la câștigarea prima etapei, André Greipel, n-a fost prins în căzătură, dar n-a mers mult până s-a oprit din cauza lanțului bicicletei. Așa că, Marcel Kittel (Argos) a avut viață ușoară la finiș, învingându-i pe Alexander Kristoff (Katusha), și pe cel mai tânăr participant, Danny van Poppel (19 ani), de la Vacansoleil.

Cavendish a spus că organizatorii au fost de vină pentru căzătură fiindcă au fost anunțați cu 5 km înainte de final că finișul a fost mutat cu 3 km mai înainte.

autocarul-orica-turul-frantei-2013Ce s-a întâmplat? Autocarul celor de la Orica a rămas blocat chiar pe linia de sosire, când plutonul mai avea 10 km, și au fost necesare vreo 10 minute până le-a trecut prin cap să dea înapoi și să elibereze linia de sosire. Șoferul spaniol al autocarului a spus că nu știe ce s-a întâmplat deoarece și anul trecut a fost cu același autocar și că-i pare rău. El a mărturisit că s-a chinuit să doarmă azi-noapte și că cicliștii din echipă au căutat să-l încurajeze.

Kittel a fost surprins când reporterul de la Eurosport i-a spus despre incidentul cu autocarul, el spunând că habar n-a avut nici despre incident, nici despre mutarea finișului.

Cine știe, poate dacă sosirea rămânea cu 3 km mai iute, n-ar mai fi căzut Harley Matthew Goss (Orica) în ultima curbă.

Singura veste bună este că, între timp, aplicația oficială a Turului s-a îmbunătățit și s-a îmbogățit cu informații despre cicliști și etape.

Florin Silea