janet-louise-yellenBusiness Insider crede că Janet Louise Yellen va deveni cea mai puternică femeie din lume, aceasta dacă va fi numită președinte al Rezervei Federale. După cum se știe, când vorbește președintele Rezervei Federale și Dumnezeu ascultă.

Chiar dacă pentru publicul larg este o necunoscută, Yellen (născută în 13 august 1946) n-a apărut din spuma mării, din 2010 fiind vicepreședintă a celei mai importante instituții financiare din lume. Funcție pe care – susțin ziariștii care se ocupă de Fed – n-a obținut-o pe baza carnetului de partid (ea fiind democrată), ci ca urmare a pregătirii profesionale. Pregătire pe care a început-o la Yale, unde și-a luat și doctoratul, după care a fost asistent universitar la Harvard, iar din 1980 până în 1994 – când a pus Clinton ochii pe ea (în sens profesional, nu în sens Monica) și-a numit-o la Fed – a fost profesor la Berkley. Iar acum este profesor emerit tot la Berkeley. Mentor i-a fost nobelistul James Tobin, iar soț îi este un alt nobelist, și el profesor la Berkeley, George Akerlof, cu care s-a căsătorit în perioada în care ambii au lucrat la Fed, anii 1976 – 1978. Ce spune soțul despre ea? „Not only did our personalities mesh perfectly, but we have also always been in all but perfect agreement about macroeconomics. Our lone disagreement is that she is a bit more supportive of free trade than I.”

Însă ce i-a făcut pe cei de la Business Insider să considere că Yellen ar putea fi succesoarea lui Ben Bernanke este faptul că la reuniunea din august a Jackson Hole, conclavul președinților băncilor centrale, Fed va fi reprezentată de vicepreședinta Janet Yellen, nu de președintele Bernanke.

Același site mai remarcă faptul că, spre deosebire de Greenspan și Bernanke, care au acordat mai multă atenție inflației decât șomajului (spre deosebire de celelalte bănci centrale, care trebuie să fie atente doar la inflație, Rezerva Federală a SUA trebuie să stea cu ochii ca pe butelie și în ceea ce privește șomajul), Yellen vizează în primul rând șomajul. De altfel, ea este cea care l-a convins pe fostul președinte al Fed, Alan Greenspan, că o inflație mică este benefică, iar acesta a renunțat la ideea de a aduce inflația la 0, preferându-se, de atunci, nivelul anual de 2%.

Florin Silea

sursă foto: Wikipedia