andre-greipel-05-07-2013Dacă ar fi fost român, probabil că britanicul Mark Cavendish ar fi cântat: „Supărat, supărat sunt, Doamne, supărat…”. Cum nu e, și-a ieșit din calmul englezesc (Cav și calmul englezesc, vaca și slipul!) și a urlat în autobuz după încheierea etapei Aix-en-Provence – Montpellier. Explicabil, ținând cont că a căzut când mai erau 34 de kilometri din etapă, că a revenit singur în pluton fiindcă nu s-a dus nimeni după el deoarece comunicațiile radio ale echipei n-au funcționat (se auzeau doar bârâituri), iar la sprintul final a fost lăsat singur prea devreme, astfel că în final a ajuns doar pe locul 4, învins nu doar de marele său rival Gorila (André Greipel), ci și de eternul loc 2, Peter Sagan, și de Marcel Kittel.

Însă Brian Holm, directorul sportiv al celor de la Omega, știe cum e când pierde Manxman și îl lasă să se calmeze câteva ore, după care: „At massage I always see him, we talk about it and we end up laughing about it. 

He’s like a boxer coming out of the ring after a fight. He’s got adrenaline going around in his body and so I wouldn’t judge anybody two hours after a race, especially when you’re beaten like that.

I think it’s alright to be angry, be an angry young man but just for two hours. Then we have to be a happy family again. He’ll be happy at dinner and will go around saying sorry. He’s a good lad."

De fapt Cav a stat calm de vorbă cu presă la vreo 30 de minute după ce a urlat în autocarul echipei: „I don’t want to use this fucking bike! What the fuck is wrong this bike?!” (potrivit Velonews, bicicleta este „a limited edition Specialized Venge outfitted with brand new SRAM HydroR hydraulic rim brakes and Zipp wheels”). A menționat căzătura, dar n-a considerat-o principalul factor al înfrângerii, ci una dintre mai multe cauze, dar a recunoscut că Greipel a fost mai bun și l-a felicitat pentru victorie în contul de Twitter.

daryl-impey-tricou-galben-turul-frantei-05-07-2013Pe lângă prima victorie de etapă din această ediție pentru Greipel, etapa a adus și o noutate absolută: sud-africanul Daryl Impey (în foto) a devenit primul african purtător al Tricoului Galben. Mă rog, nu e tuciuriu, dar în toate e un început… Orica n-a fost însă supărată deoarece tricoul a rămas la echipă. Acum, nu se știe dacă transferul s-a făcut pe cale amiabilă, cum zicea cineva din cadrul echipei, sau prin luptă, cum zicea altcineva, tot din cadrul echipei.

Din păcate, etapa a adus și abandonul lui Janez Brajkovic. Deocamdată nu apare în siteul Turului, dar atât medicul Astanei, cât și doi medici din partea organizatorilor l-au avertizat că riscă să-și distrugă genunchiul tăiat în căzătura din timpul etapei dacă mai continuă. Este ale treilea component al echipei din Kazahstan care abandonează, după suedezul Fredrik Kessiakoff (tot în etapa a 6-a) și kazahul Andrei Kașecikin.

Florin Silea

sursă foto: supersport.com