„The evidence is there. If you look only at Saturday, when you saw big riders like Cadel Evans and (Alberto) Contador in trouble on the first day in the mountains. In the past, all the favorites came out more or less together from the first mountain stages, and the final battle would be done in the second period of mountains. […] Richie Porte had a very good day on Saturday and very bad day yesterday. These are evidence that the sport has changed.”, a spus Pat McQuaid, președintele Uniunii Cicliste Internaționale, într-o conferință de presă în care le-a cerut ziariștilor să nu mai insiste cu dopajul: „I think the riders deserve another thing than to be asked about doping as the first question when they show up in the press conference”.

Păi tocmai asta e problema, tataie: dopații veneau împreună – deci era o competiție fair – pe când acum au venit doar doi și, lucrul Dracului în casa Skyului, ambii de la aceeași echipă. O fi cald, dar nu suficient cât să ne tâmpească soarele și să ne lăsăm prostiți pe față.

Și, apropo, în lumea ciclistă se zice că îl recunoști pe un dopat dacă are evoluții fluctuante de la o zi la alta. Păi ce facem cu Porte, care era să „moară” alături de Kiryienka taman a doua zi după ce venise după Froome? E drept, la 51’’. Eu însă bănuiesc altceva: la Sky a fost șucăr mare după etapa câștigată de Froome și așa se face că și-a scos Kiryienka picioarele din pedale și și le-a băgat în Turul Franței, de-a ajuns cu suficientă întârziere ca să fie eliminat de către organizatori. Iar Porte – care de orice poate fi suspectat numai că era ostenit la sosire, nu (parcă tocmai ce se ridicase de la masa de șah, așa de relaxat era, la fel ca în ziua precedentă, când a venit pe 2) – s-o fi gândit să-l lase pe Froome să se afirme de unul singur, poate așa vor vedea și chiorii că prea e în formă…

Florin Silea