difass-siglaReprezentanții ADR Centru au participat recent la cel de al patrulea workshop internațional organizat în cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant și nongrant pentru IMM. Workshopul s-a desfăşurat în Italia, la Cagliari şi Oristano, fiind găzduit de regiunea autonomă Sardinia (RAS) și de Pactul teritorial Oristano (PTO). Pe parcursul celor două zile s-au prezentat opt bune practici, punându-se accent pe scheme de sprijin de tip grant și nongrant pentru IMM.

Peste 60 de invitați din Europa s-au reunit în Sardinia pentru a dezbate diferite modalităţi prin care IMM pot fi sprijinite în demersul de accesare a unor finanţări de tip grant și nongrant.

În cadrul workshopului au fost prezentate opt bune practici implementate în diferite regiuni din: Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, constând în măsuri de sprijinire a afacerilor inovatoare implementate sau finanțate de către organisme publice, accentul punându-se în special pe schemele de sprijin de tip grant și nongrant pentru IMM. Dintre acestea, participanții au selectat inițiativa „Prototron” (www.prototron.ee), prezentată de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai bună practică a evenimentului.

„Prototron” este un proiect inițiat în august 2012 de către Tehnopol, Swedbank și Universitatea tehnologică din Tallin prin care se finanțează, din surse private şi într-o proporție de 100%, tinerii antreprenori sau investitori în vederea realizării primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge în piață.

În cadrul secțiunii de analiză a bunelor practici prezentate în cadrul workshopului anterior, Fondul naţional de garantare a creditelor pentru IMM, prezentat de către reprezentanţii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică în vederea transferului şi în alte regiuni partenere. Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera în regiune cele mai bune metode și practici inovative care să faciliteze accesul IMM la finanțare de tip grant și nongrant, inovare, internaționalizare și creștere durabilă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 într-un consorțiu format din 26 de parteneri internaționali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătățirea eficienței politicilor regionale pentru internaționalizarea activității IMM și facilitarea accesului acestora la finanțare. Pentru implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 de euro, din care Agenției pentru dezvoltare regională Centru îi revin 74.409 euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului, de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăți eficiența politicilor și a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanțare pentru cooperarea interregională la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritorială a Comunității Europene” și este finanțat prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

Mai multe informații despre proiectul DIFASS pot fi obținute la: ADR Centru, Str. Decebal nr. 12, Tel: 0358-401.276, int. 422, Fax: 0258-818.513, e-mail: office@adrcentru.ro, persoană de contact: Andreea Potinteu, expert programe. Ultimele noutăți privind schemele de sprijin pentru finanțarea IMM sunt disponibile în siteul: www.difass.eu.

Mirela Groza,
expert relații publice, ADR Centru