Cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică și Cultură Balcanică se va desfășura între 13 și 15 septembrie, în Grădina Uranus, din București.
Iată cele 5 trupe confirmate până acum, care vor concerta în cele trei zile de festival:
FANFARE CIOCÂRLIA, România
Fanfare Ciocârlia este numele unei formații de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, județul Iași. Fanfare Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Instrumentiștii ei ajung chiar la 200 bpm (bătăi pe minut). Fanfare Ciocârlia semnează coloana sonoră a filmului Borat, nominalizat la Oscar în 2007 și câștigător al Globului de Aur, și a filmului Gegen die Wand, în regia lui Fatih Akin, câștigător al Ursului de Aur și al Oscarului European în anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului Premiului Nobel pentru Pace.
KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS, Bulgaria
Kottarashky & The Rain Dogs este o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria. Kottarashky, adică Nikola Gruev, a deschis porțile unor spații muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, Opa Hey, în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecție de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferență fiind că Gruev și-a găsit și înregistrat sursele în satele bulgărești. Combinându-le, a inițiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut cultura mash up a producătorilor globali contemporani și colajele artistice ale arhitecților moderni ai sunetului.
TARAF DE HAIDOUKS, România
Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani, care a dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul The Man Who Cried (regia Sally Potter), unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura romani – When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan. În anul 1993 au apărut, de asemenea, în documentarul Latcho Drom, în regia lui Tony Gatlif, Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks este considerat reprezentantul muzicii țigănești, remarcabile datorită vitalității caracteristice.
MITSOURA, Ungaria
Mitsoura este un concept muzical unic, care îmbină muzica romă maghiară cu rădăcinile orientale, rezultând un amestec uimitor pe care ei îl numesc „progressive electro world beat project”. Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rând de vocea inconfundabilă și talentul unic al solistei Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cântărețe rome din lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru producțiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d’une cigogne și Swing, a avut turnee mondiale alături de Gipsy Kings și Fanfara Ciocârlia.
KAL, Serbia
Kal este o trupă romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sârb și de pretutindeni cu albumul omonim, lansat în 2006, prezentând un amestec de muzică balcanică, cu influențe de tango, influențe turcești, jamaicane și din Orientul Mijlociu. Kal a avut peste o sută de concerte în toată lumea, în majoritatea țărilor europene și în SUA. A fost invitată la festivaluri importante, precum EXIT, Sziget, La notte di San Lorenzo și la WOMEX și World Music Expo. În aprilie 2006 albumul Kal a ocupat prima poziție în World Music Charts Europe și locul 3 în clasamentul anual.
Pe lângă concerte, vor mai fi: un târg meșteșugăresc, proiecții de film în aer liber, expoziții de pictură și fotografie, de obiecte tradiționale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradițională Balcanilor și multe alte noutăți.
Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim. Prețul unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei, iar până pe 15 august pot fi achiziționate la jumătate de preț de la www.balkanikfestival.ro
Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, sponsor Apa Nova, Ciuc
Despre Asociația Culturală Metropolis:
Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente nonprofit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele patru ediții de până acum peste 28 000 de persoane, și Caravana Metropolis – Cinema în aer liber, care a înregistrat cel mai mare public al unui cinematograf în aer liber din România, cu o medie de 1300 de spectatori pe seară.
Pentru voluntariat și înscrieri la târgul din cadrul Balkanik Festival – contact@balkanikfestival.ro
Website: www.balkanikfestival.ro
Facebook: www.facebook.com/balkanikfestivalro
Promo ediția a treia: www.youtube.com/watch?v=HZVzC5XoJyE&feature=youtu.be
sursa: Asociația Culturală Metropolis