Urât meci a făcut Simona Halep. Nu în primul rând ca joc, ci din punctul de vedere al comportamentului.

Exasperată că nu-i merge jocul cum trebuie, în setul doi a aruncat racheta cât colo, stârnind justificata reacție dezaprobatoare a publicului, iar în setul 3 a dat cu ea în teren. Pupăză peste colac, a plecat fără ca măcar să salute publicul, necum să dea autografe, cum se obișnuiește, deși publicul nu i-a fost ostil. Iar faptul că se părea că spre sfârșitul setului 3 avea cârcel la piciorul stâng nu justifică ghiolbănia. Noroc că britanica Watson s-a dovedit o lady și a dat ea autografe. Și ea a dat o dată cu racheta în teren, dar mai cu milă, în setul al treilea, când era condusă clar de Halep.

Nu pot să nu fac paralela cu Țăcănel, cum îl alintăm eu și Liana pe Valentino Rossi, care și când și-a rupt piciorul în 2010, în antrenamentele de la Mugello, le-a făcut fanilor cu mâna de pe targa cu care era urcat în salvare, iar în ziua cursei i-a salutat de pe patul din spital prin intermediul unei transmisii live. Nu degeaba este sportivul cu cei mai mulți fani, care-și dovedesc susținerea plătind bani buni ca să meargă să-l vadă concurând, indiferent de poziția din clasament.

Revenind la meci, care a fost primul între cele două, nu se poate spune că Halep a jucat rău, însă nici nu a fost la capacitate maximă, iar Heather Watson s-a dovedit a juca mai bine decât locul 76 pe care-l ocupă în clasamentul mondial (a fost însă și pe 39, în februarie, anul acesta). Abia în setul al 3-lea a început să greșească, astfel că l-a pierdut cu 6-2, după ce pe primul l-a câștigat cu 6-4, al doilea fiind adjudecat cu același scor de către româncă.

Deși s-au jucat 3 seturi, meciul n-a durat prea mult: 2 ore în cap. Deși brita a avut servicii mai puternice (99 MPH – 90 MPH la primul serviciu și 83 MPH – 78 MPH la al doilea), Halep le-a avut mai eficiente: procentajul de reușită la primul serviciu 73% – 54%, iar la puncte câștigătoare cu primul serviciu 67% – 58%. La al doilea serviciu a fost puțin mai bună Watson, ea reușind un procentaj la punctele câștigate cu al doilea serviciu de 38% față de 32%, cât a avut oponenta. Halep a reușit și 5 ași, față de unu al adversarei, și  făcut mai puține duble greșeli: 6 față de 8. La punctele câștigate la fileu Watson a fost superioară, procentajul ei fiind de 80%, românca reușind doar 60%. Ea a făcut însă mai puține greșeli neprovocate (touși, prea multe): 42 – 60.

La masculin a fost zi neagră pentru români, Adrian Ungur pierzând la Gael Monfils, după un joc în care a făcut nepermis de multe greșeli neforțate (42): 1-6 2-6 0-6, iar Victor Hănescu fiind eliminat la dublu, unde a făcut pereche cu francezul Kevin De Schepper. Se părea că vor reuși să revină, dar în final a fost 6-3 7-6 (7-5) pentru germanul Daniel Brands și austriacul Philipp Oswald.

Florin Silea