regio-siglaDin acest an în multe localități din regiunea Centru va fi o școală complet modernizată! Investiţii Regio de peste 32,5 milioane de euro din fonduri nerambursabile vor ajuta peste 10.000 de elevi din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu să studieze în şcoli moderne, cu săli de clasă renovate şi dotate cu echipamente şcolare de ultimă generaţie. Crearea unui sistem de învăţământ competitiv, dotat la standarde europene, este obiectivul urmărit de către ADR Centru şi autorităţile publice locale din aceste şase judeţe ale Regiunii Centru, ce implementează 27 de proiecte finanţate din bugetul Programului operaţional regional.

Un număr de 33 de şcoli, licee, colegii sau grupuri şcolare din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu şi Mureş se extind, renovează şi dotează, pregătindu-se pentru dezvoltarea generaţiilor de elevi ce studiază acum în băncile lor, dar şi pentru generaţiile viitoare.

„Bugetul regiunii Centru alocat domeniului 3.4 ce vizează reabilitarea infrastructurii educaţionale a fost contractat în proporţie de 107%. Şcolile reabilitate vor oferi tuturor elevilor şansa de a învăța într-un climat cu totul nou, având acces egal la aparatură şi echipamente didactice, cunoştinţe, spaţiu, căldură şi lumină. Stimularea educaţiei performante şi a cercetării, dar şi susţinerea cadrelor didactice și elevilor în procesul de învăţare, vor duce la creşterea numărului de elevi din şcoli, la creşterea calităţii procesului de învăţare, precum şi la mulţumirea părinţilor”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Bugetul disponibil la nivelul regiunii Centru pentru finanțarea școlilor a fost de 30,44 de milioane de euro. Fondurile sunt însă insuficiente pentru toate cele 104 proiecte depuse spre finanțare pe acest domeniu la ADR Centru, care necesitau circa 125 de milioane euro. Prin cele 27 de contracte de finanțare semnate s-au alocat 32,51 de milioane de euro fonduri nerambursabile, investiți în lucrări de reabilitare a 33 de şcoli din regiunea Centru. În plus, încă două proiecte se află în fază precontractuală și vor obține finanțare nerambursabilă foarte curând, fapt care va crește valoarea atrasă în regiune la 38 de milioane de euro.

17 școli și licee sunt deja gata să-și primească elevii, iar până la sfârșitul acestui an încă 5 unități de învățământ vor fi pregătite să ofere noi condiții de studiu. Până la jumătatea lunii august 2013 s-au plătit peste 15 milioane de euro beneficiarilor de finanțare pe domeniul destinat reabilitării infrastructurii educaționale. Aceasta deoarece în ultimii doi ani în aceste școli s-a lucrat la extinderea clădirilor, construirea de noi săli de clasă, renovarea construcțiilor şi a utilităților, modernizarea din temelii a grupurilor sanitare, refacerea instalaţiilor termice şi electrice, dotarea laboratoarelor cu aparatură specifică şi a sălilor de clasă cu mobilier de şcoală, echipamente audio-video şi echipamente IT.

sursa: ADR Centru