alba-iulia-music-and-film-festival-afisDiversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock și electroswing, filme de arhivă și producții recente din România și internaționale.

Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, la Alba Iulia vor fi prezentate două pelicule clasice: „Noi, cei din linia întâi” (1985, regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) și „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

Tot la capitolul filme, este de menționat proiecția „Samsara”, un documentar filmat în 25 de țări din întreaga lume, a cărui producție a durat mai bine de patru ani. În vorbele creatorilor săi, „Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înțelege fundamentele spiritualității și experienței umane. Samsara este o formă de meditație nonverbală”, iar criticii au lăudat „vizualurile spectaculoase”, vorbind despre film ca despre o „experiență înălțătoare”. În Statele Unite, «Samsara» a câștigat titlul de cel mai vizionat documentar în 2012.

Un eveniment care leagă universul filmului și al muzicii în cel mai direct mod este proiecția filmului mut „Aventurile prințului Ahmed”, cu acompaniament live, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariția faimoaselor personaje Disney.

Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prințese și zână, unul în care lupta între bine și rău este în plină desfășurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din  Felix Petrescu și Valentin Toma, care își descriu conceptul muzical drept „podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri și genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică până la muzică ambientală și experimentală.

Tot la capitolul muzică, Ioan Pop și Grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piața Cetății, open air, Berti Barbera Quartet își va demonstra din nou „atracția irezistibilă față de ritm”, iar petrecerile Festivalului, găzduite vineri și sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike + Dan Basu și Nico de Transilvania.

Un alt moment muzical deosebit va fi duminică, în Piața Cetății: concertul Marius Mihalache Band cu „Electroswing Project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepție și a compus coloana sonoră a unor seriale și filme de lungmetraj, inclusiv a celebrului „Filantropica” al lui Nae Caranfil.

Muzica este omniprezentă și în filmele prezentate la Alba. Programul include proiecții despre viața unor artiști („Marley”) și festivaluri care au făcut istorie („Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran („Mizerabilii”) și călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte („Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului”).

Program oficial Alba Iulia Music & Film Festival

Joi, 5 septembrie

Piața Cetății, open air

19:00 Deschiderea Festivalului. Garda Romană. Concert special cu teme muzicale din filme celebre susținut de orchestra de suflători „Valahia”. Spectacol pirotehnic: Crispus Show.

20:15 Proiecție specială: „În fiecare zi mi-e dor de tine”(România, 1987, regia: Gheorghe Vitanidis)

Palatul Principilor, open air

20:00 Proiecție „O zi din viață” („Life in a Day”, SUA, 2011) – film realizat de comunitatea YouTube din întreaga lume

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16:00 Scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2013

Vineri, 6 septembrie

Piața Cetății, open air

20:00 Proiecție specială: „Balkan Melody” (Elveția, 2012, regia: Stefan Schwietert)

21:45 Concert Ioan Pop și Grupul Iza

Palatul Principilor, open air

19:15 Concert Berti Barbera Quartet

20:00 Proiecție „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” („Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul”, Germania, 2005)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16:00 Scurtmetraje românești de animație din competiția festivalului Anim’est 2013

18:00 Proiecție Sound City (SUA, 2012, regia: Dave Grohl)

Galeria Habitat

23:00 Festival Party – Concert Silent Strike + Dan Basu (visuals)

Sâmbătă, 7 septembrie

Piața Cetății, open air

20:00 Proiecție specială „Funeralii fericite” (România, 2013, regia: Horațiu Mălăele)

22:00 Concert VUNK

Palatul Principilor, open air

20:00 Proiecție specială „Aventurile prințului Ahmed”, film mut (Germania, 1923) cu acompaniament live Makunouchi Bento

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10:00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12:00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16:00 Proiecție „Cu fanfara în vizită” („Bikur Ha-Tizmoret”, coproducție Israel, Franţa, SUA, 2007)

18:00 Proiecție specială Mizerabilii („Les Misérables”, Marea Britanie, 2012)

Galeria Habitat

23:00 Festival Party – Concert Nico de Transilvania.

Duminică, 8 septembrie

Piața Cetății, open air

19:15 Concert Marius Mihalache Band: Electroswing Project

20.00 Proiecție specială „Samsara” (Germania, 2012. Regia: Ron Fricke)

Palatul Principilor, open air

20:00  Proiecție specială „Noi, cei din linia întâi” (România, 1985. Regia: Sergiu Nicolaescu)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10:00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12:00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16:00 Proiecție „Glastonbury”(Marea Britanie, 2006. Regia: Julien Temple)

18:00 Proiectie „Marley” (Marea Britanie, 2012. Regia: Kevin Macdonald)

Despre Alba Iulia Music & Film Festival

Singurul festival de acest gen din România, Alba Iulia Music & Film Festival propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti și trupe care se găsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.

Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria municipiului Alba Iulia. Prima ediție a Festivalului s-a desfășurat între 27 și 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.

sursa: Primăria Alba Iulia