Comisarul european pentru energie Günther Oettinger, prim-ministrul României, Victor Ponta, și prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, au inaugurat marți, 27 august, lucrările la interconexiunea de gaze naturale dintre Ungheni (vestul Republicii Moldova) și Iași (estul României). Ceremonia s-a ținut pe malul râului Prut, lângă Ungheni.

Günther Oettinger, comisarul european pentru Energie, a declarat: „Aceasta este o zi istorică – sărbătorim faptul că Republica Moldova va fi direct conectată la piața europeană a gazelor naturale. Astfel va fi sporită securitatea energetică a Republicii Moldova și va fi redusă dependența actuală față de un singur furnizor."

Interconexiunea, lungă de 42 de kilometri, este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Gazoductul „Ungheni – Iași” va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova. Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri și compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova. Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct din piețele Uniunii Europene și internaționale. Până în prezent, Republica Moldova este dependentă în totalitate de importurile de gaze naturale din Rusia și nu are o producție internă de gaze.

Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat, de asemenea, să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Începând cu anul 2010 Republica Moldova este membră a Comunității Europene a Energiei, care își propune să integreze vecinii Uniunii Europene în piața internă europeană a energiei. Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Kosovo sunt state membre. Uniunea Europeană își propune să integreze aceste țări în piața internă a energiei prin măsuri legislative, dar și prin stabilirea de conexiuni fizice.

sursa: Comisia Europeană