focus-festival-sibiu-2013-silvana-armatIdeea organizării unui astfel de eveniment a pornit de la o nevoie, nevoia unui oraș cultural cum e Sibiul – oraș în care se organizează anual peste 200 de evenimente – de a avea un eveniment dedicat muzicii alternative și de a oferi posibilitatea celor care ascultă indie, rock alternativ și electro să se simtă în largul lor într-un festival dedicat.

Ideea organizării primului festival de alternativ din Sibiu a fost aceea de a promova scena din România și de a prezenta publicului o parte din trupele care, în mod normal, pot fi auzite doar la posturi de radio de profil sau în puburi.

Ideea organizării Focus Festival a pornit de la ambiția echipei de organizare și s-a transformat într-o misiune, aceea de a educa publicul care n-a mai trăit experiența unui astfel de festival, de „a le deschide mintea”, de a-i arăta că se poate și altfel, că orice act cultural-artistic trebuie apreciat și susținut, că primul semn de respect pe care îl poți arăta unei trupe este să plătești un bilet.

Judecând după feedbackul primit, ideea organizării Focus Festival a fost o idee bună.

Focus Festival a adus la prima ediție: Moonlight Breakfast, Grimus, Travka, R.O.A, Toulouse Lautrec, The Amsterdams, We Singing Colors, The Noise și I’m the Trip, concerte live, DJ sets, o expoziție de fotografie și proiecții de film dedicate, organizate într-un cadru perfect, centrul istoric al Sibiului. Conceptul evenimentului a permis trupelor invitate să prezinte publicului două variante de interpretare, una în variantă acustică și una în regim de concert normal, plugged in. Ultima zi a evenimentului a fost dedicată promovării trupelor locale de alternativ.

Cele nouă trupe prezente s-au simțit în largul lor, au cântat pentru un public care le-a înțeles muzica, cu care au interacționat în timpul concertelor acustice și celor de pe scena principală. Într-un week-end foarte aglomerat au fost create două zone alternative în Sibiu, Piața Huet și Piața Mică, în care, timp de trei zile, s-a ascultat muzică bună, s-au întâlnit oameni relaxați, cu multe lucruri în comun.

1.000 de spectatori au plătit bilet la concertele de pe scena principală din Piața Mică în cele două zile în care intrarea s-a făcut pe bază de bilet. 350 au asistat la sesiunile acustice din Piața Huet, deși sâmbătă, în anumite momente, a plouat torențial. Duminică, în ziua dedicată promovării trupelor locale, când intrarea a fost liberă, alți 400 de spectatori au fost prezenți în spațiul de eveniment, dovedind că prima ediție a Focus Festival a fost un experiment reușit.

Focus Festival a fost un eveniment organizat de Asociația Focus Sibiu și cofinanțat de Consiliul local Sibiu, prin Primăria și Casa de cultură a municipiului Sibiu.

Referințe foto:

https://www.facebook.com/FocusFestivalSibiu

Referințe video:

Ø Ziua 1: http://www.youtube.com/watch?v=hSKuq36sDmE

Ø Ziua 2: http://www.youtube.com/watch?v=oIdFc7R8mzs&feature=youtu.be

sursa: Sergiu Olteanu

sursă foto: Focus Festival/Silvana Armat

Ne bucură să aflăm că ne-am dat girul, ca partener media, pentru un eveniment cultural reușit. Din păcate n-am putut participa, dar din înregistrări video și fotografii se pare că lumea – și de pe scenă, și spectatori – s-a simțit bine.

Silpres