elena-isinbaeva-ultima-sarituraMarea campioană a prăjinii, Elena Isinbaeva (în foto, înainte de ultima încercare la 5,07 m și, probabil, ultima săritură din activitatea competițională), a anunțat că se va retrage după Campionatul Mondial de Atletism, desfășurat acasă, la Moscova. Ea a mai spus că vrea să facă și „personal best”. Când vorbim despre Isinbaeva, PB înseamnă automat record mondial.

Am fost surprins să aud asta și m-am gândit că a vrut să zică „season best”, ținând cont că de câțiva ani a concurat mai rar și că nu mai încercase cam de mult să doboare recordul mondial. Ei bine, nu, chiar la „personal best” s-a gândit și a și încercat de 3 ori să sară peste ștacheta aflată la 5,07 m, însă a trebuit să se mulțumească cu medalia de aur obținută după ce a fost singura care a sărit 4,89 m, realizându-și și cel mai bun rezultat al sezonului. A fost la 1 cm de cel mai bun rezultat mondial al anului, deținut de cubaneza Yarisley Silva, care, însă, n-a reușit decât 4,82 m și locul 3, în timp ce cealaltă pământeană care a reușit să sară peste 5 m (5,02 m în sală, depășind în martie a.c. cu 1 cm recordul mondial al rusoaicei, care fusese stabilit în februarie, anul trecut), Jennifer (Stuczynski) Suhr, a venit pe 2, tot cu 4,82 m.

Isinbaeva a venit la Moscova pe a 3-a poziție mondială, în acest an sărind anterior numai 4,78 m, cu 2 cm mai puțin decât americana Suhr.

Astfel, se retrage după ce a câștigat al 3-lea titlu mondial în aer liber (care se adaugă celor 4 titluri în sală, celor două titluri olimpice, plus două jackpoturi Golden League din perioada în care trebuia să câștigi toate concursurile din circuit, fiind de 3 ori încununată la nivel mondial cu titlul de Cea Mai Bună Atletă și de două ori cu cel de Cea Mai Bună Sportivă) și lasă un record mondial care s-ar putea să țină cam cât cel al altui sportiv legendar, Serghei Bubka.

Personal am apreciat-o pe Isinbaeva și pentru faptul că niciodată n-am avut bănuieli că se dopează.

Ce vrea să facă de-acum încolo? Greu de spus. E căpitan de armată, fiind și componentă a unui club sportiv militar, are masterat în educație fizică și este studentă la Universitatea Tehnică Națională din Donețk. Plus ceva marafeți în cont, atât din sport, cât și din reclame, printre clienți fiind Toshiba și Lady’s Speed Stick.

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran