asociatia-generala-a-invatatorilor-din-romania-siglaPrimul congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România a avut loc în 1898 la Ploieşti. La fiecare dintre aceste manifestări, cea din 21 – 23 august, de la Slatina, fiind a XXXV-a, au participat între 750 şi 5000 de învăţători, profesori, educatoare. La nici un congres nu au lipsit ministrul educaţiei în funcţie, foşti miniştri ai educaţiei, personalităţi precum Nicolae Iorga, Simion Mehedinţi, Ion Mihalache etc.

La Congrese de la Arad, Palatul Parlamentului, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Constanţa, Slobozia, Chişinău şi Buşteni au participat minştrii: Ecaterina Andronescu, Andrei Marga, Petru Funeriu, Liviu Pop, iar din Republica Moldova miniştrii Leonid Bujor, Mihail Şleahtiţchi, Maia Sandu alături de personalităţi ale vieţii culturale precum preşedintele Academiei Române.

În acest an sunt aşteptaţi, alături de ministrul Remus Pricopie, şi omologii săi din Republica Moldova (Maia Sandu), Serbia (Jarko Obradovici) şi Ucraina (Dmitro Tabacinik), şi alte personalităţi din domeniul pedagogiei.

Sunt înscrişi până acum peste 700 de colegi din toate judeţele ţării, alături de 100 de colegi din sucursalele AGIRo de peste hotare şi din asociaţii ale cadrelor didactice din 7 ţări. Şi-a confirmat prezenţa şi academicianul Solomon Marcus. Preşedinte de onoare al AGIRo este doamna Ecaterina Andronescu, care nu a lipsit de la nici un congres din ultimii ani.

Şi la acest Congres, în acest an organizat cu sprijinul IŞJ Olt, principala preocupare va fi dezvoltarea profesională şi creşterea prestigiului şcolii. Şi-au anunţat prezenţa deja nume de excepţie precum INTUITEXT, EDUEXPERT, domnul Virgil Paraschiveanu – director al Centrului de Educaţie Aplicată şi al platformei DASCĂLI.RO.

Gazdele au venit în întâmpinarea cererilor de suplimentare a locurilor schimbând şi sala de conferinţe. Toţi cei care doresc să se mai înscrie pe locurile suplimentare trebuie mai întâi să sune la 0723259290 sau 0744195155 pentru a li se accepta înscrierea, în limita locurilor pe care le au sala şi locurile de cazare.

Viorel Dolha,
preşedinte AGIRo