alba-iulia-music-film-festivalFilmele în care muzica are un rol principal, documentare despre viața artiștilor, musicaluri, concerte și câteva dintre cele mai bune pelicule românești din toate timpurile – acestea sunt vedetele celei de‑a doua ediții a Alba Iulia Music & Film Festival, care se va desfășura între 5 și 8 septembrie în Cetatea Alba Carolina.

Singurul festival de acest gen din România, Alba Iulia Music & Film Festival propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se găsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.

Iubitorii de muzică autentică românească vor avea parte de o seară specială prin proiecția filmului „Balkan Melodie”, povestea lui Marcel Cellier, omul care l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir și l-a făcut cunoscut în Occident. În aceeași peliculă apar Ioan Pop și grupul Iza, care vor „coborî” apoi de pe ecran pe scena Festivalului pentru un recital live. Ioan Pop face senzație în concerte cântând la vioară, zongoră, braci și alte instrumente tradiționale, iar grupul Iza are ca misiune păstrarea muzicii autentice, de calitate, din Maramureș.

Printre filmele străine prezente în festival se află și „Marley” (Marea Britanie, 2012), un documentar despre viața și muzica celebrului artist Bob Marley. Cu imagini rare de arhivă și realizat cu sprijinul familiei Marley, filmul recompune traseul parcurs de cel pe care mulți l-au numit un „profet social și politic”.

Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” (Germania, 2005) propune o plimbare prin muzica orașului ce leagă două continente, iar „Mizerabilii” (Marea Britanie, 2012) este adaptarea pentru marele ecran a unui musical ce de aproape trei decenii face senzație pe scenele din întreaga lume.

Printre cei care vor susține concerte se numără trupa VUNK, un nume în spatele căruia stau 19 ani de concerte și zeci de mii de fani, și Nightlosers, creatorii „bluesului ardelenesc”, care au făcut cunoscut stilul etno-jazz-blues românesc în întreaga lume. Într-o cu totul altă formă, Subcarpați integrează folclorul românesc în cele mai moderne exprimări ale muzicii electronice, îmbinând doina cu hip-hopul și modelul vocal al lăutarului cu beaturi contemporane. Tot din zona muzicii electronice vine Silent Strike, DJ cu experiență internațională și sound designer care a cântat pe aceleași scene cu Faithless și Amon Tobin.

alba-iulia-music-and-film-festivalPentru cinefili, Alba Iulia Music & Film Festival este ocazia de a revedea pelicule clasice, de referință în istoria cinemaului autohton: „Noi, cei din linia întâi” (regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) și „În fiecare zi mi-e dor de tine” (regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

În același timp, evenimentul aduce la Alba cele mai noi producții ale cinematografiei românești, precum „Funeralii fericite”, peliculă lansată în 2013, în care atât regia, cât și rolul principal îi aparțin lui Horațiu Mălăele, care va fi prezent la Alba Iulia și va răspunde întrebărilor din public la finalul proiecției.

Unul din cele mai insolite filme realizate vreodată, „O zi din viață”, este un lungmetraj generat de public: la cererea realizatorilor acestui film, utilizatorii platformei YouTube au trimis videoclipuri prin care imortalizau momente petrecute în viața lor într-o zi anume aleasă, 24 iulie 2010. Din cele peste 4.500 de ore de video, realizatorii filmului au ales cele mai captivante clipuri, trimise de oameni din 192 de țări. Împreună, ele arată, cu o sinceritate amuzantă, ce înseamnă să trăiești în zilele noastre pe Pământ – un colaj emoționant și puternic în același timp.

„Alăturarea celor două domenii este una firească; Festivalul aduce filme despre legende ale muzicii sau pelicule în care muzica are un rol principal, proiecții acompaniate live și cu invitați cărora ambele forme de artă le sunt familiare. Am descoperit de asemenea apetența publicului din Alba pentru filmul românesc de calitate și vom promova asemenea producții la cea de-a doua ediție”, a declarat Cristian Hordilă, directorul Festivalului.

alba-iulia-muzica-si-film-festivalEvenimentele vor fi găzduite în trei spații: Piața Cetății Open Air și curtea interioară a Palatului Principilor vor găzdui fiecare câte o scenă și un ecran în aer liber, iar alte proiecții vor fi în interior, în Sala Ferdinand.

„Personal am fost impresionat de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, la prima ediţie a Festivalului de Muzică şi Film din Cetatea Alba Carolina. Apetitul albaiulienilor şi al turiştilor pentru evenimente culturale de o reală valoare este cel mai bun argument să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca şi ediţia de anul acesta să fie cel puţin la acelaşi nivel, dacă nu chiar să îmbunătăţim lucrurile şi să ridicăm standardele şi mai sus. Alba Iulia Music and Film Festival este şi trebuie să devină un reper cultural solid pentru toţi românii care apreciază frumosul în două dintre formele sale cele mai prezente şi «digerabile»: filmul şi muzica”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria municipiului Alba Iulia. Prima ediție a Festivalului s-a ținut între 27 și 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.

Despre Alba Iulia

Alba Iulia a devenit o atracţie şi o destinaţie turistică de importanţă regională şi europeană prin înscrierea oraşului pe harta traseelor turistice, culturale şi artistice din România şi Europa.

Albaiulienii şi-au recâştigat cetatea pierdută în urmă cu mulţi ani, când prin planurile de dezvoltare de atunci s-a renunţat la forma autentică a fortificaţiei de tip Vauban. Imaginea unică a acestui valoros patrimoniu european, cu o vechime bimilenară, este pusă acum pe deplin în valoare, după revitalizarea unei suprafeţe de aproximativ 110 ha (10% din suprafaţa municipiului Alba Iulia), zonă în care a fost creat un mediu propice pentru concretizarea unui parcurs cultural anual, care va pune în valoare unicitatea istorică și arhitecturală a oraşului.

Despre Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România.

Dintre evenimentele organizate de către Asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.

sursa: Primăria Alba Iulia

sursă foto: Primăria Alba Iulia/ Radu Neag (fotografii de la prima ediție)