samantha-stosur-simona-halep-sofia-2013Simona Halep, favorita Turneului Campioanelor Garanti Koza WTA, a reușit să egaleze scorul în întâlnirile directe cu Ana Ivanovici (cap de serie nr. 2), la meci asistând și părinții celor două.

Partida a început bine pentru Simona, care a avut 2-1, însă cu atât s-a ales din primul set. Nu mă întrebați cum a reușit să-l piardă. Cred că nici ea nu știe. Au fost chestii de genul minge afară câțiva milimetri, mai o greșeală neforțată și uite-așa, în loc să facă ea gameuri, le-a făcut Ana.

Norocul a venit de la antrenorul sârboaicei, care s-a băgat singur în seamă și a coborât la pauza dintre seturi ca să-i dea „prețioase indicații”, iar ce a urmat mi-a confirmat teoria: dacă scorul e OK, nu interveni, că strici! Ca urmare, al doilea set a fost câștigat de româncă: 6-1.

Când a intervenit fizioterapeuta la pauza dintre seturi, la solicitarea Simonei, mi-a fost frică să nu se întâmple ca în primul meci dintre cele două, la Doha, în acest an, când după 6-3 pentru Ivanovici Halep a abandonat. Dar nu s-a întâmplat așa ceva. Nici Ivanovici n-a abandonat, însă și ea a apelat la serviciile fizioterapeutei.

Al 3-lea set a fost de infarct: 3-0 pentru Ivanovici și serviciul, 6-3 la final și meciul pentru Halep!

Deși diferențele de scor pot sugera căderi fizice sau psihice, adevărul e că s-a jucat foarte tare și s-a luptat pentru fiecare punct, la fel ca în cealaltă semifinală, în care Stosur a bătut-o pe Anastasia Pavliucenkova cu 6-1 1-6 6-3.

Interviurile luate după meciuri de fosta jucătoare Lubomira Bacheva ne oferă mai multe explicații despre ceea ce s-a întâmplat în cele două meciuri.

Simona Halep: „I played really well when she had break points to make it 4-1, and I’m really happy with the way I came back in the end. I’m a little bit injured in my leg but I’m very happy I was able to win today. Now I’m going to rest and recover and I hope to just come back and enjoy the final tomorrow.”

Ana Ivanovici a spus la conferința de presă de după meci: „I really felt I was playing well, but I felt the match was a bit up and down. In the third set I created a lot of opportunities for myself, but my level dropped a little bit there and it was very hard to come back. I still felt I had a chance near the end, but she served very well in the last game.

She’s very confident right now – she’s definitely improved and she’s just been so consistent.”

Samantha Stosur: „It was a tough match. I got off to a good start, and she was missing a little bit in the first set, but then things totally changed around in the second set. The third set was the time where we both played our best. But I’m happy I was able to close it out in the end.”

Ce cred cele două (în foto, la o petrecere la Sofia, textul Simonei fiind: „Just got this pic from the Sofia’s party, how do we look?” Acum, eu ce să zic? Arătați oricum, numai cu degetul să nu arătați, mai ales cel mijlociu, că nu-i frumos! Dacă e să dau un răspuns bărbătesc, prefer variantele de pe terenul de tenis.) despre a 3-a lor întânire din acest an aflăm tot din siteul WTA.

Stosur: „I’ve got to keep serving well, and I also have to try and return better. Simona barely misses anything on the ground, so you’ve really got to work hard for every point. So it’s going to be a tough match – I have to try and be aggressive against her, but also not make many unforced errors.”

Și Halep e la fel de directă: „I’m more confident against her right now because I won our last match in Moscow, but it will be a tough match for sure. I’m sure she wants to beat me this time, so I have to be ready.”

De data aceasta Simona a adresat mulțumiri galeriei române în limba maternă; potrivit cronicarului partidei pentru siteul WTA (din păcate, nu apare nici o semnătură), ea a cerut să li se adreseze în română.

Pe mine m-au surprins, însă, două lucruri: „pisicul” tare al Simonei (dacă meciul era acum vreo lună, două, cel puțin o rachetă ar fi rupt de nervi!) și faptul că Adrian Marcu n-a coborât deloc ca s-o dădăcească (cel puțin nu a apărut în imagini o astfel de intervenție). Mai ales la 0-3 în setul decisiv am fost surprins, dar mi-am zis că o fi știind el ceva ce eu nu știu, doar el e antrenorul, eu sunt comentator. Și s-a dovedit c-am avut dreptate: a știut el de ce n-a intervenit când situația era cotoioasă.

După meci Marcu a declarat, între altele, pentru ProSport:

Cum aţi simţit meciul acesta mai ales că în setul al treilea Ana preluase conducerea cu 3-0?

Da preluase conducerea, dar nu asta era problema, problema era că o ţinea piciorul pe Simona  şi nu a putut să joace cum şi-ar fi dorit. Normal cred că şi primul set ar fi putut să-l câştige, dar a fost  un mic moment în care ea nu a jucat bine, iar Ivanovic a avut lovituri bune puţin norocoase şi apoi s-a întors rezultatul.

Pare aceasta să fi fost adevărata finală, mulţi aşa o percepeau: Ana Ivanovic – Simona Halep?

Da pare, dar până la urmă, Ivanovic ieri a pierdut,  iar dacă era un concurs eliminatoriu nu mai juca nici măcar semifinala, aşa că important e că Simona a câştigat şi că e in finală si că are mari şanse să câştige şi acestă finală.”

Într-adevăr, așa este: Ivanovici a bătut-o pe Stosur cu 2-1, iar Halep a bătut-o pe Ivanovici, Stosur a bătut-o pe Pavliucenkova cu 2-1, în timp ce Halep a învins-o cu 2-0, iar cele două întâlniri din acest an dintre cele două finaliste s-au încheiat în favoarea Simonei, în prima câștigând cu 2-1, iar în a doua cu 2-0, ambele pe hard, suprafață care este și la Sofia. În plus, acum, după cum ziceam, Simona are și un alt tonus psihic.

Florin Silea

sursă foto: Simona Halep | Facebook