marco-pantaniPentru iubitorii ciclismului ziua de 14 februarie este din 2004 nu doar Ziua Îndrăgostiților, ci și ziua în care a decedat ultimul ciclist care a reușit să câștige în același an Turul Franței și Turul Italiei, italianul Marco Pantani, considerat unul dintre cei mai buni cățărători din istoria ciclismului.

Anul acesta cei 10 ani de la decesul lui sunt marcați în diverse moduri în întreaga lume. Evident, cele mai multe sunt în Italia, unde mai multe televiziuni vor avea emisiuni dedicate celui suspendat fără să fie prins dopat, ci doar cu valoarea hematiilor peste cea admisă, de 50%, pusă de avocații lui pe seama medicației luate pentru o accidentare și a antrenamentului la altitudine, suspendare care a declanșat decăderea lui și în final, după 6 ani, decesul din cauza unei supradoze de cocaină. Unii au considerat-o sinucidere, alții, însă, susțin că a fost un accident.

marco-pantani-statuieTot în cadrul comemorării a 10 ani de la deces, din 17 februarie în cinematografele din Italia va rula filmul documentar „Pantani: The Accidental Death of a Cyclist”, realizat de James Erskine. Acesta este al doilea film dedicat ciclistului italian, primul, „Il pirata: Marco Pantani” fiind o dramatizare realizată în 2007 de Claudio Bonivento, mai cunoscut ca producător, între altele al seriei Extralarge cu Bud Spencer.

Până vedeți filmele puteți citi (dacă dați clic pe nume) părerile despre Pantani a două persoane avizate: cel mai bun dușman al lui, Lance Armstrong, și Alessandra de Stefano, jurnalista care l-a intervievat cel mai mult.

Florin Silea

surse foto:

Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

www.pantani.it

statuie Marco Pantani (în localitatea natală Cesenatico) – wikipedia.com/Brianza2008