footyDe vineri, 14 martie, începe ediția din acest an a Campionatului AFL, primul meci fiind între Collingwood Magpies și Fremantle Dockers, de la ora 10:50, ora României. Din păcate, Eurosport 2, postul care transmite și-n acest an competiția pentru România, va difuza din prima etapă meciul dintre St. Kilda Saints și Melbourne Demons, care se va disputa sâmbătă, 23 martie. Vestea bună este că în fiecare etapă va fi transmis un meci. Putea fi mai bine, dacă ne gândim că anul trecut au fost săptămâni în care au fost difuzate câte două partide, iar noul canal BT Sport transmite 4 partide.

Cei care vor să vadă mai multe meciuri sigur vor găsi linkuri în Internet sau pot face abonament la WatchAFL, canalul oficial Internet al Australian Football League – la adresa watchafl.afl.com.au – și pot vedea în orice parte a lumii, cu excepția Australiei, toate meciurile, înregistrările acestora, interviuri și alte chestii. Prețul abonamentului anual este de 99 €, al celui lunar este de 18 € și al celui săptămânal de 10 €. Din păcate, nici în siteul AFL, nici în siteul WatchAFL nu se specifică dacă acest preț include finalele și Marea Finală. Anul trecut pentru acestea s-a plătit separat. Probabil că la fel va fi și-n acest an.

După cum ați observat, probabil, n-am zis a câta ediție a Campionatului de Fotbal Australian este. Aceasta fiindcă depinde cum judecăm. Prima echipă de Australian rules football (numit oficial Australian football, dar cunoscut și ca: football, footy, Aussie rules, AFL) este Melbourne Football Club (supranumită acum Demons), înființată în 1859. Tot atunci câțiva dintre membrii ei au stabilt și regulile jocului, rămase în vigoare și-n ziua de azi. Clubul consideră, însă, anul înființării ca fiind 1858, anul în care s-au întâlnit prima dată fondatorii. În 1877 a fost cofondator al Victorian Football Association (VFA), în 17 mai. În același an, dar în 30 aprilie, a fost înființată South Australian Football Association (SANFL). În timp ce SANFL a decăzut, VFA s-a transformat în 1897 în Victorian Football League (VFL) și cuprindea echipele: Carlton, Collingwood, Essendon, Fitzroy, Geelong, Melbourne, St Kilda și South Melbourne. Cu excepția lui Fitzroy Lions, care a fuzionat în 1996 cu Brisbane Bears și a rezultat Brisbane Lions, celelalte echipe sunt în activitate și acum. În ceea ce-o privește pe South Melbourne Football Club, înființată în 1874, aceasta s-a mutat în 1982 în Sydney și și-a schimbat numele în Sydney Swans, fiind prima echipă din afara statului Victoria. Din 1990 VFL a devenit Australian Football League pentru că în 1987 au fost primite echipe și din Queensland și Western Australia.

Spre deosebire de alte sporturi de echipă, în acesta nu este sistem de promovare și retrogradare, astfel că nou-veniții intră direct în AFL. Cele mai noi echipe sunt Gold Coast (din 2011), supranumită Suns,  și Greater Western Sydney, cunoscută și ca Giants (din 2012). Iar Marea Finală, potrivit Wikipedia, este competiția de acest tip cu cei mai mulți spectatori, peste Finala Ligii Campionilor și Orange Bowl. De pildă, în 2010, la ambele meciuri dintre Collingwood și St. Kilda (primul meci s-a terminat la egalitate, iar în fotbalul australian nu există prelungiri sau alte forme de departajare, așa că finala s-a rejucat) au fost cel puțin câte 100000 de spectatori, iar la cel de-al doilea 250000 de oameni care n-au mai prins bilet au privit meciul la ecranele montate în afara stadionului Melbourne Cricket Ground.

În încheiere, alte două curiozități: în Australia, crainci TV, reporteri pe teren și analiști de fotbal australian n-au voie să fie decât foști jucători, iar în timpul mecurilor nu există eliminări, nici în caz de bătaie. Există, însă, suspendări.

Florin Silea