bursa-de-valori-bucuresti-bvb-siglaSchimbările menite să dinamizeze activitatea la Bursa de Valori București continuă cu noi măsuri. Prima care va fi introdusă, din 5 mai, este tranzacționarea la închidere, care permite introducerea de ordine numai la prețul stabilit prin fixing.

Pentru a se introduce această posibilitate perioada de preînchidere va fi redusă cu 15 minute și va fi extinsă cu 15 minute perioada de tranzacționare continuă.

În comunicatul de presă al BVB, primit de la Mariana Ciurel, șef marketing și relații internaționale, se precizează că în tranzacționarea la închidere „agenții de bursă pot efectua următoarele operațiuni: introducere, modificare și reluare ordine de bursă, numai la prețul determinat prin algoritmul de fixing în starea Inchidere; anulare și suspendare ordine de bursă. […]

Tranzacționarea la închidere va fi aplicată pentru: „acțiunile și drepturile (locale și internaționale) tranzacționate în piața reglementată la vedere și va avea o durată de 10 minute.

Din aceeași dată starea de preînchidere (care se aplică  „acțiunilor, unităților de fond, drepturilor, titlurilor de stat, futures” va fi în intervalul 9:30 – 9:45, oră de la care începe tranzacționarea continuă, extinsă cu 15 minute.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, este de părere că prin aceste măsuri: „Avansăm cu privire la organizarea procesului de tranzacționare prin introducerea de noi mecanisme și soluții. Unele dintre acestea au fost cu succes implementate de alte piețe, mai dezvoltate.

Prin introducerea tranzacționării la inchidere investitorii locali și internaționali vor avea oportunitatea să execute tranzacții la prețuri stabile, în timp ce extinderea perioadei de tranzacționare continuă echivalează cu extinderea perioadei de formare a prețului.

Această reforma, începută pe 3 ianuarie, va continua.”

Florin Silea