Hotelul Parc, tradiționalul loc unde se țin reuniunile cu participanți numeroși organizate de ADR Centru în capitala administrativă a regiunii, Alba Iulia (localitatea în care este sediul ADR Centru – am făcut precizarea fiindcă am întâlnit chiar ziariști care credeau ba că e în Brașov, ba pe la Sibiu), a găzduit întâlnirea anuală a comunicatorilor privind fondurile europene. De ce hotel Parc? Pentru că este unul dintre multele obiective modernizate și cu ajutorul fondurilor europene.
Malițioșii ar putea spune: No, s-or adunat și ăștia la un pahar ca să vorbească discuții! Prima parte e adevărată, în sensul că erau pahare. De plastic. Și de băut a fost, pe săturate: apă minerală (UE nu dă bani pentru alcool) și cafea.
Directorul general al instituției, Simion Crețu (centru, foto), a spus încă din deschidere că a remarcat creșterea numerică a comentariilor care pun la îndoială beneficiile obținute de România ca membru al Uniunii Europene, iar în acest context rolul comunicatorilor devine cu atât mai important. Și Maria Ivan (dreapta, foto), director al Departamentului organism intermediar POR din ADR Centru, a remarcat că a fost în localități rurale care au beneficiat de fonduri europene, însă lumea nu era din cale afară de mulțumită. Cu toate acestea, după cum a spus Nicky (pardon, Nicky era ca ziarist, acum e Nicolae, dar directorul general tot Nicky îi zice) Mărginean (în picioare, foto), șeful Serviciului de relații publice și informare al instituției, la o reuniune națională a comunicatorilor s-a afirmat că locuitorii regiunii Centru se consideră cel mai bine informați în ceea ce privește UE.
Știu din cultura mea generală că UE acordă popularizării aceeași importanță ca respectării legalității în utilizarea fondurilor europene. Mai mult, și în acest domeniu are reguli stricte referitoare la modul în care trebuie făcută această popularizare, iar cine nu le respectă este penalizat! Sunt sigur că acei care au utilizat fonduri europene pot confirma aceasta.
Dacă reprezentanții unor primării și consilii județene din regiune au prezentat modul în care au fost mediatizate obiectivele realizate sau reabilitate cu fonduri europene (unele de interes public, altele fiind firme private), gazdele au prezentat cifre privind absorbția fondurilor europene. Nu vă fac capul calendar cu ele fiindcă cine-i interesat le poate găsi în siteul www.adrcentru.ro, alături de multe alte informații utile. Mai interesantă mi s-a părut remarca Mariei Ivan, că procentajul de absorbție, de 49%, este ușor inferior față de întâlnirea de acum un an. Aceasta fiindcă au intervenit „schimbarea regulilor în timpul jocului” – ca să-l citez pe directorul general Crețu – și dificultăți economice în cazul unor contractanți, care au fost nevoiți să renunțe.
Problema este că până în 31 decembrie 2015 toate proiectele aflate în derulare trebuie să fie încheiate, altfel beneficiarii riscă penalizări. Simion Crețu crede că la final absorbția va fi pe la 75% – 80%. Între timp au început negocierile între România și Comisia Europeană pentru programul 2014 – 2020. În linii mari, sunt acelelași axe din perioada 2007 – 2013, dar sunt și câteva schimbări și pot apărea și altele. De aceea li s-a solicitat celor interesați să trimită propunerile lor fie direct la Ministerul Fondurilor Europene, fie la ADR Centru.
În final, să aflăm și opinia directorului general Simion Crețu: „Sunt deja 7 ani de implementare a Programului Operațional Regional, perioadă în care fiecare cetățean al regiunii Centru a putut vedea, auzi sau citi despre Regio și fondurile investite în fiecare județ, adică: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Pe parcursul acestor ani, comunicarea dintre ADR Centru și partenerii noștri, beneficiarii proiectelor Regio, a fost reciprocă și fiecare parte a încercat să răspundă cât mai bine solicitărilor, uneori prea birocratice (n.r. V-am zis eu, ceva mai sus!), și cu toții ne-am adaptat mesajul nevoilor cetățenilor.
Subliniez aceste aspecte deoarece această experiență ne-a susținut mereu în a fi pe primele locuri la nivel național în domeniul dezvoltării regionale. În același timp, deja se știe că viitorul Program Operațional Regional va finanța mult mai multe domenii, iar rezultatele obținute până acum la nivel regional reprezintă pentru ADR Centru o bună recomandare în fața structurilor Uniunii Europene”.
Florin Silea