jens-voigt-cursa-de-record-mondial-al-oreiJens Voigt a intrat în istoria ciclismului pe pista velodromului Suisse, din Grenchen, el stabilind joi seara, 18 septembrie 2014, noul record mondial al orei cu performanța de 51,115 km, doborând vechiul record, care era 49,700 km.

Nici o clipă nu a coborât sub viteza medie de 50 km/h, nici nu a dat vreun semn de slăbiciune pe parcursul chinuitoarei ore. Cu evoluția lui a dovedit că ziariștii de la Velonews se pricep mai bine la ciclism decât el (întotdeauna de pe margine joci mai bine!)! După cum am menționat în articolul precedent, ei mergeau pe un record între 51 și 52 de km, în timp ce Jensie mergea pe unul între 50 și 51 de kilometri.

Judecând după comportarea de după cursă, el a confirmat afirmația unui alt recordman, Chris Boardman, care spunea că Jensie va fi jens-voight-recordman-al-oreisingurul deținător de record care se va delecta trecând prin această probă istovitoare. Showul a fost completat de cei circa 2000 de spectatori, care i-au cântat Happy Birthday.

După cursă, Jensie a spus: „I started a bit too fast, after 20 minutes I had to ease off. I wanted to give it all in my final race.

I am extremely proud to be joining all the iconic riders that have beaten this record before me. I’m proud that my name is now among the greats. It’s one of the big highlights of my career.”

Dacă anul trecut Chris Horner (în 27 august, în contul său Twitter îi adresa acest mesaj lui Jensie: „End of an era with @thejensie retirement. Loved having you in the peloton and racing with and against you. You’ll be missed!”) a intrat în istorie ca fiind cel mai vârstnic câștigător al unui mare tur ciclist (la 41 de ani și 307 zile), acum fostul lui coleg de la Radioshack Leopard Trek, Jens Voigt, a devenit cel mai vârstnic (43 de ani și o zi) deținător al recordului mondial al orei. E greu de crezut că cineva mai vârstnic va reuși să le doboare performanțele. În orice caz, nu în viitorul previzibil.

jens-voigt-si-echipa-tehnica-trekFiind vorba despre ciclism, nu putem să nu ne întrebăm dacă Jensie a fost dopat, mai ales că unii foști deținători ai recordului au fost prinși dopați, cum a fost cazul lui Eddy Merkx și al celui detronat acum, Ondřej Sosenka. Dacă era înainte de Lance Armstrong, aș fi spus hotărât: Nțțț! Acum zic ca anul trecut, când Horner a câștigat Vuelta: Tot ce se poate, da’ mai n-aș crede! În cazul lui Horner s-a dovedit că am avut dreptate fiindcă nimeni n-a reușit să dovedească un eventual dopaj…

Florin Silea

sursă foto: capturi de ecran Eurosport player

1: în timpul cursei de record mondial

2: pe podium

3: savurând succesul cu echipa tehnică