jens-voigt-43-tortLa 43 de ani și o zi (Happy Shut Up Years! – în foto, tortul oferit de echipă), în 18 septembrie 2014, Jens Voigt va încerca să doboare recordul mondial al orei în ciclism. Ideea i-a venit în iunie, după ce în mai Uniunea Ciclistă Internațională a schimbat regulile de omologare a acestui record. Până atunci erau 3 recorduri: cel oficial, stabilit de Ondřej Sosenka în 19 iulie 2005, la Moscova, este de 49,700 km. Mai sunt cel al lui Eddy Merckx, de 49,431 km, din 27 octombrie 1972, stabilit la Ciudad de Mexico și cea mai bună performanță, 56,375 km, stabilită de Chris Boardman la Manchester, în 6 septembrie 1996.

Care sunt diferențele? Cine vrea să doboare recordul legendarului Merckx trebuie să folosească o bicicletă de tipul celei folosite de belgian. Ca să doboare performanța lui Bordman trebuie un singur lucru: să fie în stare! Jensie sigur nu va încerca s-o doboare: „Haha – there i will be always second best to Chris!! No worries!” Pentru a deveni recordman al orei trebuie să respecte regulile UCI.

Din mai s-a hotărât ca recordul mondial al orei să fie omologat dacă sunt respectate regulile UCI aflate în vigoare la momentul respectiv. Atunci Jensie s-a gândit că are șanse. El crede că poate parcurge peste 50 de kilometri într-o oră. Dacă ar fi fost acum vreo 5 ani, neamțul consideră că ar fi putut ajunge la 51 – 52 de kilometri. Cei de la Velonews cred că el va parcurge 51 – 52 de kilometri.

Pentru această tentativă Jensie va folosi o bicicletă de contratimp modificată. Cum timpul de pregătire a fost neobișnuit de scurt pentru o asemenea tentativă, și echipa tehnică a lucrat contracronometru, cei de la Trek colaborând cu Shimano și Bontrager pentru a avea echipamentele personalizate necesare.

Tentativa va fi găzduită de velodromul din Grenchen, Elveția, fieful echipei BMC în Europa. Pentru a putea fi omologat un record al orei, musai trebuie să fie stabilit într-un spațiu acoperit, nu în aer liber.

Din fericire pentru noi, postul care va transmite showul este Eurosport, care a dedicat aproape toată ziua de joi ciclismului, începând cu ora 9:45. Evenimentul propriu-zis va fi difuzat începând cu ora 19:30 (ambele sunt orele României). Biletele au costat 25 de franci elvețieni, la care se adaugă alți vreo 3 pentru loc. Cei care nu au Eurosport, dar au Internet, pot urmări desfășurarea evenimentului în siteul Trek, dacă dau clic aici. Tot în acea pagină puteți citi despre recordul mondial al orei și despre pregătirile făcute pentru doborârea lui.

shut-up-hour-jens-voigtPentru a marca evenimentul, Jensie a pus la vânzare tricouri cu mesajul „Shut up Hour”, care pot fi cumpărate din siteul thejensie.com, din secțiunea Shop, cu 28,90 € (bărbătești) și 27,90 € (pentru tipe). Tricouri Shut up Legs nu mai puteți cumpăra fiindcă s-au terminat!

Printre antrenamente, spălat vase, mers la lecții hipice cu fetele și jucatul cu cățeii, Jensi a avut timp și de „tuitărit”:

„All my kit is ready, now its all up to me to deliver the goods. Almost 3 weeks of preparing and training.” (puteți vedea o galerie foto dacă dați clic aici); „Ok the stage is set, all actors are ready – tomorrow the very last time its gonna be SHOWTIME for me!! The very last curtain tomorrow!!”

Unul dintre cei ce i-au transmis încurajări a fost chiar Boardman: „@thejensie good luck Jens, you’ll be only rider in the history of the event that enjoys it! See you on the other side (retirement not death)”, iar Jensie i-a răspuns: „Hi Chris my old friend – thanks for encouraging words!! Remember the morning after your record-i will be also unable to walk”.

jens-voigt-bicicleta-trek-recordul-mondial-al-oreiDovedind încă o dată că este un tip cu umor și descuiat la minte, pe ruda bicicletei pe care o va folosi pentru doborârea recordului scrie: „Jens Voigt can beat the 1 hour record in under 60 minutes”. Evident, de pe bicicletă nu putea lipsi „blazonul”: „I am mother fucking Jens Voigt”.

Este grea o asemnea încercare? Judecând după faptul că Voigt se încumetă după numai vreo 3 luni de când i-a venit ideea, așa s-ar crede. Însă după ce-am aflat ce-a spus Merckx, că a fost cea mai dură încercare din cariera de ciclist și că nu va mai încerca niciodată așa ceva, m-am decis să nu pun în pericol eventualul record al lui The Jensie!

Florin Silea

sursă foto: twitter.com/thejensie