sydney-swans-hawthorn-hawks-grand-final-27-09-2014Sâmbătă, de la ora 7:15, se va disputa Marea Finală a AFL Toyota – Campionatul de Fotbal Australian. Este reeditarea celei de acum 2 ani dintre Sydney Swans și Hawthorn Hawks. Atunci au câștigat lebădoii cu 91 – 81. Anul acesta șoimii au un motiv în plus să le smulgă penele rivalilor fiindcă în 2013 a plecat de la ei la adversari Lance Franklin. Însă judecând după meciurile din finalele acestui an, parcă Swans e favorită.

De altfel și la pariuri are prima șansă: 1,58 la 2,45, iar în avancronica din siteul oficial afl.com este dată câștigătoare la 11 puncte. Un sondaj al aceluiași site făcut în rândul comentatorilor și antrenorilor o dă favorită tot pe Swans. Dintre 15 comentatori, 10 au mers cu Swans, diferențele de scor mergând de la 11 puncte la 35, în timp ce la Hawks diferențele de scor s-au încadrat între 5 și 12 puncte.

Și 6 dintre cei 8 antrenori care au făcut pronosticuri merg tot pe aripile lebădoilor, diferențele de scor fiind între 1 și 23 de puncte. Cei doi care cred că șoimii vor avea ciocuri mai puternice au dat diferențe de 10 și 18 puncte.

În acest secol fiecare a câștigat două titluri, însă spre deosebire de Hawks, care a mai prins o mare finală, Swans a absentat doar din 3 mari finale! De-a lungul istoriei, actuala Swans (care se numește așa din 1982, când a abandonat numele de South Melbourne la mutarea în Sydney) a câștigat 10 titluri, iar Hawks, deși e mai tinerică (a fost înființată abia în 1909, spre deosebire de adversară, care a luat naștere în 1874), are 11.

S-a stabilit și programul artistic: Sir Tom Jones, Ed Sheeran, Mike Brady și Olivia Newton-John, care va cânta imnul. Fiecare a avut motivele lui de a fi prezent.

Sir Tom Jones: „I understand there will be over 100.000 people in the stadium for the Grand Final which makes this spectacular sporting event something I’m really looking forward to. I also know that Australian football has really passionate fans so it’ll be great to be a part of the atmosphere and excitement on the day.”

Ed Sheeran (britanicul a avut în 3 ani două albume intrate direct pe locul 1 în topuri, primul, „intitulat” + (adică plus), având și 5 discuri de platină, iar al doilea, x (adică ori), lansat în 23 iunie a.c., fiind nr. 1 atât în MB, cât și în SUA): „Having spent some time in Australia recently I know just how popular the game is and how big an event this will be. It wasn’t a hard decision to agree to perform on such a big stage for the biggest sport in Australia. I’m excited to play in front of so many people with someone as iconic as Sir Tom and I’m also really looking forward to seeing what will be an amazing game.”

Și australienii au avut motivele lor de a fi prezenți. Brady va cânta o variantă modificată a hitului său Up there Cazaly, care încă de la lansare, în 1979, a devenit imnul neoficial al footy, cum i se mai spune fotbalului australian. Cântecul a fost inspirat de Roy Cazaly, fost jucător la St. Kilda și la South Melbourne (actuala Sydney Swans, n-ați uitat!), expresia fiind folosită de coechipierul său Fred „Skeeter” Fleiter când Roy sărea la mingile înalte aruncate la angajament. Expresia a fost folosită însă și de trupele australiene în Al Doilea Război Mondial, ca strigăt de luptă.

Olivia e cea mai materialistă dintre toți. Femeie, deh! „Newton-John has agreed to be a part of the pre-match build up at the MCG while the AFL (n. silpres.info – federația) is proud to support the Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centre at the Austin Hospital in Melbourne”. Vai, doar n-ați crezut că-i trebuie bani pentru poșetuță!

Pe lângă faptul că anul acesta a fost încălcată tradiția de-a fi adusă doar o vedetă de talie mondială, fanii vor mai avea surprize plăcute. După meci premierea va fi făcută și în fața celor care n-au mai prins bilete, care vor beneficia gratis și de recitalurile celor două vedete din Marea Britanie.

Acum, să vedem dacă va fi plin stadionul Melbourne Cricket Ground. Acum doi ani n-a fost plin, dintre cele 100024 de locuri fiind ocupate „numai” 99.683, iar anul trecut au fost 100.007 spectatori. Anul acesta biletele au costat între 1495 și 3010 dolari australieni. După cum am mai scris, la ei sistemul e diferit, aussie rules fiind un sport de familie, la care se merge de la sugar la nonagenar, iar pe chestia asta se fac reduceri pentru familii. Oricum, la biletele de 3010 este interzis accesul cu minori, fiind bilete de business. De altfel, doar din acestea mai erau câteva la ora scrierii acestui articol și trebuia contactată o anumită persoană pentru a cumpăra. În pagina de comandat bilete era plin de mesaje „sold out”, iar chiar sus scria:

grand-final-sold-out-27-09-2014-afl„2014 Toyota AFL Grand Final Packages

100,000 fans. 4 quarters. 2 teams. 1 chance to say ‘I was there’.

Thank you for your interest in attending the 2014 Toyota AFL Grand Final – the AFL Event Office has now exhausted our allocation of packages for this year’s event.”

Partida, inclusiv avancronica, poate fi urmărită la Eurosport, de la ora 7:15, și va dura 194 de minute. De asemenea, poate fi urmărită online, la watchafl.afl.com.au, prețul fiind 14 euro, ceea ce asigură accesul (implicit la înregistrarea meciului) până în 4 octombrie 2014. Adresa e accesibilă din toată lumea, excepție făcând Australia.

Up there Cazaly!

Florin Silea

sursă foto: afl.com.au