Includerea lui Justin Gatlin în lista de 10 a celor mai buni atleți ai anului a generat scandal cât el de mare.
Dacă lordul Sebastian Coe, președintele Asociației Olimpice Britanice, vicepreședinte și posibil viitor președinte al Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (pe românește, Federația Internațională de Atletism), s-a limitat la declarații de genul: „What would you say if I said I felt comfortable about it? The only thing I would say is he is entitled to compete; but I’m not particularly comfortable about it. I think you’d be surprised if I said I was sanguine about it – personally I have big problems with that.”, discobolul german Robert Harting a cerut ca propriu-i nume să fie scos din acea listă.
Pe de altă parte, cine credeți c-a sărit în apărarea americanului? Dacă n-ați citit până acum în altă parte, nici cu gândul nu gândiți: securistul de Travis Tygart! Da, ăla care a condus ancheta securistică împotriva lui Lance Armstrong. De ce securistică? Fiindcă s-a bazat numai pe turnătorii, adică exact metoda folosită de orice securist care se respectă. „Campionul” antidopingului a zis pentru BBC Sport: „If somebody commits a violation, serves a ban and comes back to the sport, part of the rule is this idea of redemption”. Zău?! Păi și cu Lance cum rămâne? Las-o așa, nu?! El cu suspendarea pe viață și ăia care l-au turnat cu 6 luni suspendare în vacanța ciclistă! „Principial” ca tot securistul, nea Tygart. Ca să nu ne mai amintim că Gatlin a fost prins dopat de două ori: în 2001 și 2006, când a luat doar 8 ani, nu suspendare pe viață („in exchange for his cooperation with the doping authorities”…) , cum ar fi trebuit, și și aia i-a fost redusă la 4 ani.
Da’ au fost și niște explicații în cazul lui Gatlin de te tăvălești pe pistă de râs! El a susținut că amfetamina cu care a fost contaminat prima dată era de la un medicament pe care-l lua din copilărie pentru deficit de atenție. Bine, băi, dar logica ta de fost student la Universitatea Tennessee, ce părere are? Tu luai medicamentul din copilărie, dar ai fost prins doar o dată dopat cu ea! Ori tu minți, ori cei de la antidopaj care te-au controlat de-a lungul timpului erau tufă de Veneția! Da, aveți și voi dreptate, una n-o exclude pe cealaltă. La asta nu m-am gândit!…
A doua oară, n-a luat el, săracu’, substanța dopantă (se presupune că e vorba despre testosteron sau un precursor al acestuia) provenind de la maseur, care i-a uns bucile cu o cremă care o conținea, fără ca atletul să știe ce conține alifia respectivă. Asta a afirmat antrenorul lui, Trevor Graham (care a avut 8 sprinteri de top prinși dopați, iar după scandalul BALCO – Bay Area Laboratory Co-operative, antrenorul de origine jamaicană… a fost suspendat pe viață, în 2008, an în care a fost și condamnat la un an de arest la domiciliu fiindcă a mințit anchetatorii federali). Maseurul i-a tras o bleandă metaforică peste gură, replicând: „Trevor Graham is not speaking on behalf of Justin Gatlin and the story about me is not true.” Se pare că are dreptate, dacă luăm în considerare că într-o scrisoare – pe care Victor Conte, fondatorul și președintele BALCO, nu a mai trimis-o la Agenția Antidoping a SUA – apărea și numele lui Gatlin printre cei 4 sportivi care luau testosteron.
Acum, eu ce să zic? Mie mi s-au părut ciudate de la început rezultatele lui Gatlin de după revenire fiindcă a ajuns ca la bătrânețe să alerge mai rapid decât la tinerețe (el este cel mai rapid atlet din istorie dintre cei trecuți de 30 de ani), când era dopat. Acum, ori mergem pe ideea că e dopat și acum, ori pe cea a oamenilor de știință de la Universitatea din Oslo, care afirmă că doparea șoarecilor cu testosteron a dovedit că efectul acestuia durează mult timp după întreruperea administrării. Ce spune marele antidopagiu Tygart despre această descoperire? „We’ve looked at it and you have to be cautious about changing the goalposts in the middle of the game based on a few sound-bites in the press from one paper on mice. That’s not fair. What’s fair, and what athletes and the public rely on, is a set of rules that are enforced evenly. Fairness dictates that we stick to the rules, but if the science says we have to change the rules then, absolutely, let’s do that.”
Bine, jenialul Pământului, și cum vrei să fie experimentat așa ceva pe oameni? Testăm teoria pe Bolt? Apropo, mai știți ceva, pe Bolt l-au prins? A, am uitat că ăsta are program de femei gravide; a alergat vreo 4 curse și gata, a ostenit ca-n serii și-n semifinale la Olimpiada din 2012. În finală, nu, pe aia a terminat-o fresh aftershave, de l-a amuțit și pe reputatul antrenor Nicolae Mărășescu. Da’ bine că măcar el, care e primul, e curat ca lacrima, dacă cei din urma lui, nu: Tyson Gay – dopat (iar în cursele de după revenire a fost pe nicăieri – se pare că el într-adevăr se dopa de puțin timp, așa cum a afirmat când a recunoscut din prima că s-a dopat, fără să se dea pe după cireș, și probabil efectele dopajului s-au dus deja), Gatlin – dopat, Asafa Powell – dopat, devoratorul de banane (tipul susține că de la 40 de banane mâncate zilnic i se trage rapiditatea – dacă aveți vreme, credeți-l voi!) Yohan Blake – dopat (substanța nu era pe lista celor interzise, dar avea structură apropiată de cea a altei substanțe, care era pe lista antidopaj, așa c-a primit 3 luni de suspendare în 2009, alături de Sheri-Ann Brooks și Marvin Anderson, și ei prinși cu aceeași substanță). Ei, ce contează că situația sfidează logica bunului-simț, principalul este că nu a fost prins. Dar dacă ne gândim că nici Lance Armstrong n-a fost… Măcar Armstrong fura cu bun-simț; el, acolo, la Turul Franței, restul lăsa altora.
Florin Silea
sursă foto: AP/BBC