recordul-mondial-al-orei-51850km-30-10-2014Matthias Brändle a doborât recordul mondial al orei stabilit cu 42 de zile înainte de legendarul Jens Voigt, rutierul retras din activitate la 43 de ani, care a dus recordul la 51,115 km exact a doua zi după ce a împlinit 43 de ani (18 septembrie 2014). Atât au văzut atunci toți cei ce-au urmărit transmisia live realizată de Eurosport. Însă…

Băi, noi am fost beți! Manolo (Emanuel Terzian) a spus în timpul tentativei lui Brändle că după intrarea în emisie au aflat că recordul a fost stabilit de Uniunea Ciclistă Internațională la 51,110 km. Nu a zis și de ce i-au fost furați 5 m lui Jensi. Probabil, din obișnuință… Am verificat și la Wikipedia, la secțiunea recordului mondial al orei, și apare, într-adevăr, 51,110 km. În pagina lui Jensi, tot în Wikipedia, în 30 octombrie 2014, la ora 21:30 (ora României), era menționat tot cel văzut de toată lumea, în direct și la oră de vârf, 51,115 km. La 21:40, în aceeași zi, deja se modificase la 51,110 km. Și în siteul UCI era tot 51,110 km. Nicăieri, însă, nu se motiva schimbarea recordului.

Băi, nea Cooksone, dă-o-n mă-sa, că prea e a naibii coincidența, ca modificarea să apară exact în ziua tentativei de record mondial desfășurate la baza voastră (a UCI) din Aigle!

recorduri-mondiale-ale-orei-jens-voigt-matthias-brandleMânăreala nu s-a oprit, însă, aici, pentru că și la recordul stabilit de austriac am pățit cam la fel, atât doar că austriacului i s-a dat, nu i s-a luat ca germanului. Legea compensației… Din nou, toată lumea care a urmărit transmisia live a văzut că la 1:00:00 distanța a fost de 51,800 km. Ce să vezi, însă, cronometrul a mai mers 10 secunde și ceva, iar distanța a fost… Păi, suntem mai beți decât la recordul lui Jensi! Dar acum și ăia de la UCI au fost beți-mangă! Nici ei nu știau cât e recordul! Pe pancarta pe care i-au dat-o lui Mathias scrie „51.850 kms”. Atât am văzut și noi la oprirea cronometrului. Păi, iar n-am văzut bine! Wikipedia zice 51,852 km („The current UCI record is by Matthias Brändle, 51.852 km (32.219 mi)”)! La ora 21:55, atât apărea și în pagina lui Matthias din aceeași Wikipedia. Vorba regretatului Tomiță Caragiu: „Naiba să mă ia dacă mai pricep ceva!”

Acum, eu fiind băiat dăștept, tinzând uneori spre jenial, am găsit o posibilă explicație apelând la „înțelepciunea” proverbială a Einsteinului românesc Bulă. Cei care au prins epoca de tristă amintire, când to’arășul „multiubit și stimat” Ceaușescu era propus la Premiul Nobel pentru Fizică din cauza epocalei „realizări” „propagarea întunericului cu viteza luminii” (tot pe timpul acela se zicea că „dacă în România ar fi puțin mai multă lumină și mâncare ar fi ca în război…”), știu deja la ce mă refer. Pentru cei mai mici, redau bancul.

Profa de fizică îi cere lui Bulă să dea un exemplu de dilatare și contractare. Bulă zice: ziua.

Profa: Cum așa, măi, Bulă?!

Bulă: Păi, iarna, când e frig, ziua se contractă, iar vara, când e cald, ziua se dilată!

Așa și la ăștia de la UCI. Bag seama că Jensi a stabilit recordul pe vremea orei de vară, așa că ăștia i-au ciordit niște metri că ora era dilatată, iar lui Matthias i-au mai dat fiindcă acum e ora de iarnă și asta o fi mai mică fiindcă s-a contractat din cauza frigului! Ei, ce contează că în velodrom n-a fost rece – ținând cont de faptul că unii erau chiar în tricouri cu mânecă scurtă!

Bine că nu-i Cookson la atletism! Vă dați seama ce babilonie ar ieși acolo cu recordurile?! Ar fluctua mai dihai decât acțiunile la bursă și bietul recordman s-ar culca cu o performanță și s-ar trezi cu alta!

Ori, cine știe, or fi folosit ăștia „ceas Ruhla, astăzi merge, mâine p…la!”

Cert este – deocamdată, că nu ești niciodată sigur cu UCI – că austriacul n-a reușit să treacă de 52 de kilometri, acela fiind obiectivul al doilea după doborârea recordului mondial.

Florin Silea

surse foto: captură de ecran Eurosport player

Wikipedia