windows-1Când în 20 noiembrie 1985 era lansat Windows 1.0, nu doar fondatorul Bill Gates, dar nici Dumnezeu însuși n-ar fi cutezat să spună că acest sistem de operare va schimba lumea din temelii.  De pildă, dacă Microsoft nu lansa Windows, probabil că acum eu nu scriam acest articol, iar voi n-aveați posibilitățile tehnice să-l citiți! Da, probabil că aveți calculator cu Linux sau cu OS. Să nu uităm, însă, că Windows a fost cel care a „democratizat” calculatoarele, făcându-le accesibile atât tehnic, cât și financiar majorității pământenilor,  și a fost în permanență sistemul de operare cu care s-au comparat atât Linux, cât și OS. Ups! N-am zis nimic despre Android. Normal, eu m-am referit la siteme de operare, or, Android e o glumă proastă!

Ca o coincidență, nici la Apple, nici la Microsoft nu mai sunt fondatorii.

Personal n-am folosit OS dintr-un motiv foarte simplu: e mai scump decât face! Comparați prețul unui calculator cu Windows cu cel al  unuia cu OS… Linux folosesc din când în când – cu frustrările de rigoare… Iar Windows folosesc de la varianta 3.1 (lansat în 1992).

De-a lungul celor 30 de ani am folosit aproape toate variantele de Windows, excepție făcând Windows NT 4.0, Windows 2000 și 8, favoritele fiind XP și W 7. Evident, cea mai proastă variantă a fost Windows 95, urmată de Vista. Dacă la Windows 98 am renunțat fără regrete în momentul în care am putut să cumpăr XP, de XP mă despart mai greu. Și acum am câteva calculatoare care-l folosesc cu succes.

Despre Windows 10 am părere așa și așa, în sensul că ai mai puțină libertate în privința actualizărilor. Practic, poți doar să stabilești când să le facă, dar nu și care updateuri să le instaleze. În plus, la instalare trebuie să fii foarte atent la ce bifezi și debifezi ca să-ți sufle cât mai puțini în calculator. Celor cărora le place „să socializeze”, Windows 10 le ușurează foarte mult viața. Pe riscul lor, evident… Am făcut însă upgrade fiindcă până prin iunie, anul viitor, e gratis. Altfel, nu mă pot plânge, nu e nici o diferență de viteză față de Windows 7 și upgradeurile au fost făcute fără probleme la toate calculatoarele și laptopurile.

Surprinzător, în siteul Microsoft nu există nici o referire la cei 30 de ani, data fiind semnalată de ZDNet și este menționată și în pagina Windows din Wikipedia.

Florin Silea

sursă foto: tumblr.com