jonah-tali-lomuLa câteva ore de la revenirea în Noua Zeelandă după o călătorie în Marea Britanie – unde a fost implicată în evenimente de promovare a Cupei Mondiale – și Dubai, fostul mare rugbyst neozeelandez Jonah Tali Lomu a murit miercuri dimineața (medicul lui estimează că între orele 8 și 9), la Aukland.

La această oră încă nu se știe cauza decesului. El era bolnav de rinichi de mai mulți ani, a făcut și un transplant în 2004, dar în 2011 rinichiul a fost respins și boala a recidivat, astfel că și în Anglia a fost nevoit să facă dializă. El intenționa să încerce încă un transplant de rinichi.

Printre multe alte performanțe care l-au făcut cel mai bun jucător la nivel mondial se află și recordul de eseuri la Cupa Mondială, 15, record care a fost egalat în acest an de sudafricanul Bryan Habana.

Lomu era în International Rugby Hall of Fame din 2007, iar în 2011 a intrat și în IRB Hall of Fame (anul trecut IRHF a fost inclusă în IRBHF, care a devenit între timp World Rugby Hall of Fame ca urmare a faptului că în 19 noiembrie 2014 IRB – International Rugby Board, Federația Internațională de Rugby – a devenit World Rugby). De asemenea, făcea parte din clubul Campioni pentru Pace, care reunește 80 (acum 79) de actuali și foști mari sportivi (printre ei nu este nici un român, însă este partenerul de dublu al lui Florin Mergea, tenismanul indian Rohan Bopanna), organizația-mamă fiind Pace și Sport, care are sediul în Monaco și este sub patronajul principelui Albert II de Monaco.

Lomu a serbat 40 de ani în 12 mai, era la a treia căsătorie, soția Nadene fiindu-i și manager, și avea doi băieți, de 6, respectiv 5 ani. Într-un interviu publicat de Daily Mail în 29 august 2015, el a spus: „My goal is to make it to the boys’ 21sts. There are no guarantees that will happen, but it’s my focus. It’s a milestone that every parent wants to get to. My dad died young and that makes you think. I want my boys to be healthy and if they get to 21, they should be fit and healthy and live a normal life.” Potrivit aceleiași surse, «if he can get to the age of 55, he will consider himself a lucky man.»

Florin Silea

sursă foto: jonahlomu.com