aratatorÎn urmă cu câțiva ani, Vunk cânta „Vreau o țară ca afară”. Ei, bine, eu vreau mai mult, vreau un popor ca afară fiindcă, după cum se vede și-n zilele acestea, butada: „Frumoasă țară România, păcat că e locuită!” este la fel de actuală acum, cum este de când mă știu. Excepție câteva zile când a fost revoluție, dar atunci a participat o foarte mică parte din popor.

Cel puțin până sâmbătă, 7 noiembrie (cei mai în vârstă probabil că-și aduc aminte gluma: „Marea Revoluție Socialistă din Octombrie care a fost în noiembrie”, cu referire la Revoluția din Rusia, începută în 7 noiembrie după calendarul lor, 25 octombrie după al nostru) 2015, nici unul dintre participanții la demonstrații n-a venit să se laude că el are autorizație de la primărie ca să demonstreze la acea oră în acel loc. Deci, clasa politică să respecte legile, dar noi, „poporul”, nu, că avem scutire! Altfel, poporul e frumos, deștept, genial și cinstit de Dumnezeu însuși ar putea lua exemplu!

Ei, popor român, ia să-ți pun eu oglinda ca să te vezi așa cum ești!

În urmă cu vreo 2, 3 ani un prieten mi-a zis în timpul unei discuții: „Mă, Florine, tu ești prost de cinstit!” A trecut vremea și ce mi se-ntâmplă acum vreo lună? Discutam cu cineva pe care atunci îl cunoscusem, dintr-o altă zonă a țării, și ce credeți că-mi zice? „Dvs. sunteți prea cinstit!” Acum, știți cum se zice: dacă-ți spune unul că ești beat, nu-l crede, dar dacă îți zic doi, e mai bine să mergi să te culci. Sau, cum e o regulă fundamentală în ziaristică, nu dai o știre dacă n-o ai din două surse independente. Or, în acest caz am două surse independente, așa că pot merge să mă culc…

Știți însă ce nu mi-a zis niciodată un român (cu excepția nevestei, dar ea nu se pune fiindcă am convenit demult că noi nu suntem normali, adică nu ne integrăm în turmă)? „Bă, îmi place că ești cinstit!” Nu trebuie să fii Freud ca să-ți dai seama din aceste 3 informații că poporul român are o problemă cu cinstea. Adică, să fii cinstit, dar nu prea cinstit. Păi cinstea, la fel ca superioritatea, n-are grade de comparație: ori ești, ori nu ești! Și-atunci, întreb „poporul”, de unde mama dracului vrea s-aducă altă clasă politică, ținând cont că pe actuala nu i-a băgat-o nimeni pe gât, nici n-a fost adusă de pe Marte, ci e fix din rândurile „preacinstitului” popor român (era să zic Yassin…)?!

Acum, dacă unii se întreabă eu de ce nu mă implic, le spun 3 nume: Emil Constantinescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Pițurcă. Cei care au una bucată neuron valid sigur știu ce vreau să spun. Celorlalți degeaba le-aș spune fiindcă n-ar pricepe nici măcar cât milițianul din bancul de pe vremea lui Pingelică… De altfel, cazurile lui Constantinescu și Tăriceanu – singurii oameni de stat pe care i-a avut România din 1947 încoace – n-au făcut decât să contrazică zicala: „Fiecare popor are conducătorii pe care-i merită”. Ei au fost cei nemeritați, cei meritați fiind: Dej, Ceaușescu, Iliescu, Băsescu, Boc, Iohannis, Văcăroiu, Năstase, Udrea, Bobu etc…

Ca urmare, demisia, popor român! Vreau un popor ca afară!

Dacă nu se poate, atunci subscriu la o expresie favorită de-a Lianei în asemenea situații: „Doamne, fute-ți poporul!” Deși, din ce văd în zilele acestea, cred că Dumnezeu s-ar putea odihni deoarece constat că poporul se pricepe foarte bine s-o facă și singur… Da’ să vedeți când poporul va ajunge să zică:

„Foaie verde, foi ca plopul,

Mamă, mi-am futut norocul!”…

Florin Silea